5 nevjerovatnih ruskih tenkova koji nikada nisu upotrijebljeni (FOTO)

Jeste li čuli za tenk koji leti ili lebdi u vazduhu? Ili za tenk kojem ni atomska bomba ne može ništa? Ovi pretjerano ambiciozni projekti nikada nisu realizovani, što nije ni čudo s obzirom na apsurdne ideje na kojima su utemeljeni.

 

1. Car-tenk

Ovaj divovski monstrum je osmišljen s ciljem da utjeruje strah u kosti neprijateljskim vojnicima i gazi sve prepreke na svom putu. Car-tenk je poznat i pod nazivima “Šišmiš” i “Mamut”. Trebao je postati rusko superoružje u Prvom svjetskom ratu, no to se nije ostvarilo.

Car-tenk je napravljen 1915. godine, ali su prilikom testiranja otkriveni njegovi glavni nedostaci. Naime, tenk je svojim ogromnim točkovima kršio drveće kao šibice, ali je zato lako mogao zapeti u blatu i onda mu je bila prijeko potrebna pomoć da se iz njega izvuče.

Točkovi su mu bili najslabija tačka, jer ih je artiljerijski projektil lako mogao onesposobiti. Projekat je na kraju napušten, i ovaj div je ostavljen u šumi da hrđa sve do 1923. godine kada je razmontiran, a dijelovi su završili u starom željezu.

2. Tenk-lebdjelica

Tokom 1930-ih, kada su napravljeni prvi tenkovi amfibije i lebdjelice, sovjetski konstruktori su osmislili idealni borbeni stroj koji se može kretati po pustinji, ledu, dubokom snijegu, rijeci i močvari.

Bio je to lebdeći tenk amfibija. Planirano je da se njegova konstrukcija bazira na prvoj lebdjelici na svijetu, koja je nosila oznaku L-1. Tenk je trebao biti dugačak 10 metara, imati dvije posade i jedan mitraljez.

Projekat je obustavljen iz nepoznatih razloga. Istodobno se odustalo i od planova vezanih za stvaranje prvog sovjetskog lebdećeg oklopnog vozila.

3. MAS-1

Maketa tenka MAS-1

MAS-1 je zamišljen kao prvi sovjetski tenk koji može letjeti. Konstrukcija mu je bazirana na tenku BT-7 koji je korišten u konjičkim divizijama, a imala je glatki oklop s rasklopivim krilima i propelerom.

Prema zamisli, ovaj leteći tenk je trebao biti naoružan s nekoliko mitraljeza, a posadu bi činili vozač i komandant tenka koji je ujedno bio topnik artiljerac i vezist.

Ispostavilo se, međutim, da je projekat suviše ambiciozan i skup, tako da se od njega odustalo 1937.

4. A-40

А-40

Tokom Drugog svjetskog rata koncepcija letećeg tenka je dobila još jednu šansu. Prema crtežima, tenk A-40 izgleda kao hibrid sovjetskog izviđačkog tenka T-60 i jedrilice.

Bilo je predviđeno da teški bombarder TB-3 “Tupoljev” vuče ovaj tenk i podigne ga u zrak, a zatim ga otkači 20-25 kilometara od odredišta. Poslije ateriranja bi se krila otkačila i tenk bi bio spreman za napad na neprijatelja.

Međutim, testiranje novog sovjetskog oružja je bilo neuspješno. TB-3 nije mogao podići leteći tenk na visinu veću od 40 metara čak i kada je težina tenka smanjena. Projekt je obustavljen s obzirom da nijedan avion nije bio dovoljno snažan da vuče borbeno vozilo.

5. “Objekat 279”

“Objekat 279”, Muzej oklopnih borbenih vozila i tehnike, Kubinka

Ovaj sovjetski teški tenk više nalikuje na NLO. Ima dva para gusjenica. Konstruisan je krajem 1950-ih s ciljem da sudjeluje u nuklearnom ratu.

Neobičan elipsoidni oblik je onemogućavao prevrtanje tenka, čak ni uslijed snažnog udarnog vala od nuklearne eksplozije.

Projekat je, međutim, zamrznut zbog mnogobrojnih tehničkih nedostataka. Napravljen je samo jedan takav tenk i on se sada nalazi u Muzeju tenkova “Kubinka” u Moskovskoj oblasti.

Izvor: hr.rbth.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti