5 najkraćih vladavina u istoriji: Vladari koji su ostali upamćeni kao ‘usputne istorijske bilješke’ …

Da je na vrhu teško dokazali su mnogi monarsi, kraljice i nesretni imperatori čija je vladavina bila toliko kratka da ih je istorija upamitla samo kao usputne bilješke. Bilo da im je glave došla bolest, pobuna, ubistvo ili je sve …

1. Papa koji je najkraće vladao

Papa Urban VII nije vladao ni pune dvije nedelje. Umro je samo 13 dana nakon što je proglašen za papu, što ga čini vikarom sa najkraćim radnim stažom. Kada je papa Sikst V umro 1590. konklava je izabrala novog papu, Urbana VII. Narod je imao velika očekivanja od novoizabranog poglavara crkve – i zaista, u prvih nekoliko dana sve je obećavalo da će vladavina Urbana VII biti period prosperiteta, prvenstveno za stanovnike Rima. Nažalost, ubrzo se razbolio i nakon samo nakon nekoliko dana umro.

2. Kralj koji je najkraće bio na vlasti

Nagradu za kralja sa najkraćom vladavinom dobija Louis-Antoine, koji je na prijestolu nasljedio francuskog kralja Charlesa X. Vladao je čitavih 20 minuta, prije nego što je, poput njegovog prethodnika i sam abdicirao.

3. Kraljica sa najkraćom vladavinom

Kada je bolešljivi i slabašni sin Henryja VIIIEdward VIumro mlad, mnogi uticajni protestanti plašili su se da će kruna otići njegovoj polusestri, katolikinji, Mary (u istoriji poznatijoj kao Krvava Mary). Edward VI došao je na prijesto sa samo devet godina, a uticajni dvorjanin John Dudleyvojvoda od Northamberlanda, veoma brzo proglasio se za regenta maloljetnog kralja.

Plašeći se da će izgubiti kontrolu nad krunom, Dudley je kovao zavjeru koja je trebalo da omogući da prijesto preuzme gospa Jane GrayEdwardova rođaka. Da bi osigurao svoje mjesto na dvoru, Dudley je primorao Jane da se uda za njegovog sina. Nažalost, ona nije imala podršku naroda i nakon samo devet dana vladavine, na čelu velike vojkse, Mary je nasilnim putem preuzela vlast. Mnogi istoričari smatraju da je Mary htjela da poštedi svoju mlađu rođaku, ali je njen nepromišljeni otac uzeo pogrešnu stranu, priključivši se pobuni protiv aktuelne vlasti, time presudivši sopstvenom djetetu. Jane je postala preveliki rizik i 12. februara 1554. je ubijena u London toweru.

4. Predsjednik sa najkraćim mandatom

William Henry Harrisondeveti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, preminuo je nakon samo jednog meseca obavljanja ove funkcije. Kada je 1841. u šezdeset osmoj godini života, došao na vlast, bio je najstariji dotadašnji predsjednik, i tu titulu je zadržao sve do Ronalda Regana koji je ovu funkciju preuzeo sa nepunih godinu dana više. Harrison je insistirao da inauguracioni govor (najduži u dosadašnjoj istoriji SAD-a) bude održan uprkos nevjerovatno niskoj temepraturi, dok je sam odbio da se utopli kapom ili kaputom. Istoričari vjeruju da je tom prilikom zaradio upalu pluća, i nakon samo mjesec dana podlegao je bolesti. Druga teorija, skorijeg porijekla, nalaže da je ovaj nesretni predsjednik umro od posljedice trovanja kanalizacionom vodom koja je zagadila pijaću vodu u Bijeloj Kući.

Prvi pratilac: James Garfielddvadeseti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, na ovoj poziciji bio je samo sto dana. Na njega je nekoliko puta pucao poremećeni muškarac, ali ga to, začudo, nije ubiloDva i po mjeseca, Garfield je bio na ivici života dok su doktori pokušavali da pronađu metak koji se zavukao duboko u predsjednikovo tijelo. Da ironija bude veća, smrt nije usljedila kao posljedica rane nastale od metka, već nakon infekcije nastale nakon dugotrajnih previranja po predsjednikovom tijelu od strane doktora neopranih ruku.

5. Imperator najkraćeg vijeka

Iako je ova kategorija prepuna samoproklamovanih careva koji su vladali veoma kratko, najočigledniji izbor predstavlja Napoleon II. Proglašen je za cara sa nepune četiri godine, nakon poraza i abdikacije njegovog oca, Napoleona, poslije bitke kod Waterlooa 1815godine. Na njegovu nesreću, nikako nije uspio da nastavi stopama svog oca, vladajući u egzilu, u Austriji, nepunih 16 dana, nakon kojih je monarhija u Francuskoj, makar i privremeno, bila obnovljena dolaskom Luja XVIII na vlast. Napoleon II je boravio u Austriji do kraja svog kratkog života, gdje je i umro od tuberkuloze u 21. godini.

Počasno mesto: Taichang14. car dinastije Ming došao je na vlast 1620. godine. Nakon samo deset dana, razbolio se, zaradivši dijareju, i teško bolovao sve dok mu dvorjanin, Li Kezhu, nije dao misteriozne crvene pilule koje su, naime, trebale da izliječe bolest. Nakon jedne popijene, car se osjećao mnogo bolje, i ohrabljen njihovim dejstvom veoma brzo uzeo je još jednu – sljedećeg jutra pronađen je mrtav u svojim odajama, nakon samo 29 dana vladavine. Sadržina ovih pilula kao i namjera dvorjanina postale su dio folk legendi Kine, danas poznatije kao slučaj “Misterije crvenih pilula”.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti