5 (manjih) mjesta u kojima ćete uživati: Idealni evropski gradovi za jednodnevni izlet

Odlučite li se na road trip Evropom, razmislite o predahu u nekom od gradova koji turistima često nisu na radaru, a vrijedni su pažnje …

Szczecin, Poljska

Szczecin (Foto: Getty Images)

Sedmi po veličini grad ove slavenske države, velikoj većini putnika zapravo je nepoznat, jer je uvijek u sjeni mnogo poznatijih Varšave, Krakova, Gdanjska … Smjestio se na granici s Njemačkom, a prekrasno je prošetati obalama rijeke, te se opustiti u nekom od mnogobrojnih barova. S obzirom na blizinu, često ga posjećuju stanovnici Berlina, jer autobusom treba tek dva sata, a jeftinije je mjesto za opuštanje od njemačke prijestolnice. Grad je nadaleko slavan po filharmoniji, tako da ako već odlučite ići, a uživate u djelima starih majstora, obavezno “gađajte” i neki koncert.

Vaduz, Lihtenštajn

Vaduz (Foto: Getty Images)

Država je toliko mala da je u jednom danu, čovjek bolje kondicije, doslovno može i prehodati. Ipak, uprkos što je malena “rastom”, država je bogata i ovdje se lijepo živi, a njen glavni grad, Vaduz, koji broji nešto više od 5 i po hiljada duša, podcijenjeni je dragulj za sve putnike željne alpskog svijeta. Hajkati možete stazom Gruschaweg s koje pucaju spektakularni pogledi, a kad ogladnite, počastite se kraljevskim obrokom u restoranu Maree, kojeg krasi Michelinova zvjezdica.

Biarritz, Francuska

Biarritz (Foto:Getty Images)

Ok, došli ste u Bilbao, uživali u baskijskoj kuhinji, vidjeli čudesni Guggehneimov muzej, ali ipak, još biste se negdje malo makli. E pa, u baskijskom zaljevu, samo s francuske strane, leži grad Biarritz, do kojeg bus iz Bilbaa vozi nešto manje od tri sata. Ovdje su sigurne dvije stvari: surfanje i ludi noćni život, pa ako uživate makar u jednoj od njih, nije se loša ideja zaputiti u Biarritz. S obzirom da je riječ o gradu na moru, naravno da je moguće pojesti i fine obroke s plodovima mora, za što se valja zaputiti u Bistro Toque Anglet. A ako se pak odlučite na život surfera, škole su mnogobrojne i teško ćete pogriješiti prilikom odabira.

Bratislava, Slovačka

Bratislava (Photo: Shutterstock)

Iako glavni grad svoje zemlje, Bratislava i nije nešto posebno velika, mada ovdje, svakako možete i provesti više od dana. Ipak, ako ste smješteni u Beču, znajte da je ova dva grada nekad, s obzirom koliko su blizu, povezivao i – tramvaj. Danas ipak, vozom dođete za nešto manje od sat vremena. Uza sve istorijske znamenitosti, ako ste od onih traže odmor i dobru kapljicu, svakako posjetite vinograde i vinarije u okolici. Iako nisu svjetski poznata, slovačka vina su i više no dobra. A ako niste tip od vina, jasno vam je da ovdje teče i prilično mnogo piva. Kao jedan od najboljih restorana u gradu redovno se spominje Modra Hviezda.

Caceres (Španija)

Caceres (Foto: Getty Images)

Ovaj grad je izvrstan primjer mjesta u kojem su se izmiješale valjda sve moguće kulture. Pazite sad – grad su osnovali Rimljani, a dan danas ga opasavaju maorske gradske zidine. Stari grad se nalazi pod zaštitom UNESCO – a, a bome fino se i jede, čemu u prilog govori i činjenica kako je 2015. bio proglašen za gastro prijestolnicu Španije. Uprkos svemu tome, ovaj grad na zapadu zemlje blizu portugalske strane još uvijek nije pod navalom turista. Ono što vas neće razočarati je bogata ponuda štandova na ulici s hranom, a ko želi mjesto u restoranu, onaj imena Javier Martin jako dobro kotira.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti