5 izuma zbog kojih je Da Vinci bio ispred svog vremena

Iako je mnogima prva asocijacija na ime ovog renesansnog genija “Mona Lisa”, Leonardo je bio neobično maštovit pronalazač …

Premda nema dokaza da je neka od Da Vincijevih zamisli sprovedena u djelo, iza njega su ostale brojne skice koje otkrivaju da je zamislio mnoge predmete koji bi čovječanstvu olakšali život i vijekovima prije nego što su oni – zahvaljujući naprednoj tehnologiji – konačno napravljeni.

Predstavljamo vam njegove najinteresantnije izume.

Brojni Leonardovi zapisi i skice otkrivaju da je on dugo sanjao o tome da čovjeku omogući da se vine u nebo popout ptice. Štaviše, konstrukcija leteće mašine koju je skicirao podsjeća upravo na anatomiju ptice! On je zamislio da njegova mašina ima ogromna krila nakačena na drveni ram, unutar kog bi neustrašivi pilot legao okrenut licem nadole i pomjerao krila složenim sistemom. Vjeruje se da Leonardo ovu mašinu nikad nije napravio, a da je pokušao – doživio bi neuspjeh. S obzirom na to da ova mašina nije imala motor, ostaje nejasno kako bi se pokrenula. Svijet je prvu leteću mašinu dobio tek 400 godina kasnije.

Dok je sarađivao sa Ludovicom Sforzom, Da Vinci je osmislio više predmeta koji bi trebalo da posluže u ratu, a jedan od njih je i oklopno vozilo. Ovaj izum se sastojao od kola koja bi pokretala ljudska snaga, prekrivenih metalom. Međutim, baš kao ni leteća mašina, vjeruje se da oklopno vozilo nikad nije napravljeno; ovakvo vozilo se pojavilo tek u Prvom svjetskom ratu.

Da Vinci nije bio prvi pronalazač koji je osmislio odijelo koje bi omogućilo čovjeku da diše pod vodom, ali je bio jedan od onih koji su to najbolje planirali. Ovo odijelo bi bilo gotovo u potpunosti napravljeno od kože, a sastojalo bi se od jakne, pantalona i maske. Vazduh bi se dovodio putem jakne, a u odijelo bi se ugradila i posuda za urin, što ukazuje na to da se Leonardov ronilac trebao duže vrijeme zadržati pod vodom. Ovakvo odjelo je, međutim, napravljeno tek u 15. vijeku.

Osmislio je i oružje koje je preteča današnjeg mitraljeza. Skicirao je oružje sa 33 cijevi na rotirajućem okviru. Slično oružje je napravljeno tek 1862. godine i koristilo se u američkom građanskom ratu.

Da Vincijev robot je dokaz da je bio svojevrsni futurista. Osmislio je robota – viteza koji je mogao da maše rukama, pomjera vrat, otvara i zatvara usta. Robotom je Leonardo upravljao pomoću žica, ali u kombinaciji sa unutrašnjim pokretačkim mehanizmom. Početkom 21. vijeka, robotičar Mark Rosheim je po Da Vincijevim nacrtima napravio robota modernog doba.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti