10 BRZOPOTEZNIH TRIKOVA ZA MANIPULACIJU: Ušutkajte agresivca, otkrijte simpatiju, nagovorite šefa …

Uspravno držanje povećava samopuzdanje, smiješite li se, makar na silu, uskoro ćete postati sretniji … no jednostavni psihotrikovi mogu se iskoristiti i za bolju komunikaciju pa čak i manipulaciju drugima.

Portal Brigstside izdvojio je 10 trikova koji će olakšati komunikaciju koliko god da ste “nespretni” u društvu, a mogu čak i pomoći uvjeriti druge, npr. šefa da vam da povišicu.

tricks1

1. Otkrijte gleda li vas neko

Ako “osjetite” da vas neko gleda u punoj prostoriji ljudi, zijevnite i potom se osvrnite. Vrlo vjerovatno će i osoba koja vas je posmatrala zijevnuti.

2. Ko koga voli

Kada se ljudi u grupi srčano smiju, svi će nesvjesno gledati osobu s kojom su najbliži ili osobu s kojom bi željeli biti prisniji.

3. Neutralizirajte kritičara

Ako očekujete da će vas osoba kritikovati ili okrivljavati za nešto, ako prilika dopušta, sjednite ili stanite pored njega. Podsvjesno, osobi će biti teže govoriti loše o vama pa čak i ako će vas kritikovati, bit će puno blaža.

4. Upristojite sagovornika

Ako vam posao uključuje komunikaciju s ljudima, iza svog radnog mjesta stavite ogledalo. Tako će svi koji razgovaraju gledati svoj odraz, što će ih podsvjesno prisiliti da se ponašaju pristojnije.

5. Istjerajte istinu

Ako mislite da sagovornik nije nešto dobro pojasnio, skriva nešto ili je čak lagao, ne tražite ga da ponovi. Smireno, bez riječi ga nastavite gledati u oči. Svjesno ili ne, počet će se osjećati nelagodno i nastavit će objašnjavati.

6. Ušutkajte urlatora

Ako neko viče na vas, potrudite se ostati smireni i šutite, ne odajući ničime da vas dotični dira. Prva reakcija će biti da će agresivac biti još glasniji, no potom će se stišati. Drugi dobar trik je da što je osoba u raspravi glasnija i agresivnija, to vi govorite tiše i sporije i tako da prisilite da se i on stiša.

7. Zavođenje pogledom

Ako želite privući pažnju simpatije, gledajte u nešto iznad njihovog ramena. Jednom kad shvatite da ste privukli njihov pogled, kratko ih pogledajte u oči i nježno se nasmiješite.

8. Zaboravite na golotinju

Uoči stresnog razgovora, npr. ispita kod profesora ili razgovora za posao, ne zamišljajte da je sagovornik gol. Puno bolje će djelovati ako zamislite da je na njegovom mjestu dragi prijatelj ili neko drugi ko vam ulijeva povjerenje.

9. i 10. Bonus – dva za roditelje

Smanjit ćete natezanja oko mrskog jela ako ga pitate – hoće li jednu ili dvije žlice npr. kelja. Imao je izbor, a i dalje će jesti kelj.

Kada trebate zamoliti dijete da nešto napravi, prvo ga pozovite da dođe vama u prostoriju i tek onda zamolite da odnese smeće i sl. Tako neće imati “opravdanje” kako igra igricu, baš gleda TV i sl.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti