10 bizarnih načina i okolnosti pod kojima su umrli RIMSKI IMPERATORI

Između 27. p.n.e. i 476. n.e. vladalo je 77 rimskih imperatora. Za većinu njih, njihove vladavine nisu trajale dugo. Čak 33 od njih su bili ubijeni, neki su poginuli u bitkama dok je nekoliko njih izvršilo samoubistvo.

Pogledajte listu koju je napravio sajt History of the Ancient World, od deset najčudnijih načina na koji su umrli neki rimski imperatori:

1. Valerijan: Vladao od 253. do 259. Poražen je u bici i zarobljen od strane persijskog kralja Šapura I. Prema jednom izvoru, persijski kralj ga je ponižavao i na kraju dao da se pogubi tako što je caru niz grlo sipano rastopljeno zlato.

2. Jovijan: Vladao osam mjeseci, između 363. i 364. Postoje dvije verzije njegove smrti – po prvoj verziji Jovijan se ugušio u svojoj sobi poslije isparenja od karbon monoksida iz uglja, a po drugoj je umro od posljedica trovanja pošto je pojeo otrovne pečurke.

3. Tiberije: Vladao je od 14. do 37.godine i izgleda da je umro od posljedice bolesti u svojoj 77.godini. Njegov pranećak, Kaligula, bio je uvjeren da je postao car poslije njegove smrti. Međutim, u jednom trenutku car Tiberije se povratio iz nesvijesti i čak zatražio da jede. To je izazvalao šok kod svih, a u međuvremenu sluga je odmah reagovao – uzeo je krevetninu sa careve posmrtne postelje i zadavio ga.

4. Karakala: Car od 198. do 217. poznat je po tome što je ubio brata i savladara Getu pošto je poslije njegovog vjenčanja naredio da se izvrši masakr nad mladencima i gostima i takođe ostao poznat po okrutnoj vladavini. Odlazeći na put morao je da se zaustavi da obavi malu nuždu pored puta. Taj trenutak je iskoristio Julijus Matijalis, njegov oficir i lični tjelohranitelj koji je ostao uznemiren poslije Karakalinog naređenja da se ubije (carev) brat nekoliko dana ranije. Iskoristio je priliku za osvetu i ubio cara.

5. Kar: Car od 282. do 283. Bio je smješten sa svojom vojskom u blizini persijske granice kada ih je zatekla žestoka oluja. Grom je udario u carev šator i dok se careva straža pojavila on je već bio mrtav.

6. Komod: Car od 177.do 192. On je preimenovao grad Rim u Kolonija Lucija Anija Komodijana i takođe je promijenio nazive mjeseci u godini. Dana 31. decembra 192. neki zavjerenici su pokušali da ga ubiju otrovavši njegovu hranu ali ju je Komod ispovraćao. Onda su poslali careve partnere u hrvanju u njegovo privatno kupatilo gdje su ga ovi zadavili.

7. Valentinijan I: Car od 364. do 375. Razgovarao je sa izaslanikom germanskog plemena o mogućnosti da iako je potpisan mir mogu napasti Rimljane u svakom momentu. Ta mogućnost je razbijesnila Valentijana I toliko da je došlo do pucanja krvnog suda u njegovoj glavi što je izazvalo smrt.

8. Neron: Car od 54. do 68. Neron je poznat po svojoj tiraniji i ekstravaganciji. Kada je oboren sa vlasti, Senat je poslao ljude da ga uhapse, Neron je pokušao sebi da oduzme život ali nije mogao. Zamolio je svog ličnog sekretara Epafroditosa da ga ubode. Careve posljednje riječi su bile: “Kakav umjetnik umire sa mnom!”

9. Karin: Car od 282. do 285. Smatra se jednim od najgorih vladara u rimskoj istoriji. Postoji nekoliko verzija njegove smrti. Prema jednoj verziji ubijen je od strane svog oficira pošto je car napastvovao njegovu (oficirevu) suprugu.

10. Vespazijan: Car od 69. do 79. Umirući od posljedice bolesti, rekao je slugama da ga usprave rekavši: “Car treba da umre na nogama.” Njegove posljednje riječi su bile: “Mislim da postajem bog.”

Preveo: Berislav Kangrga

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti