08.05.1945. – Oslobođenje Zagreba (FOTO)

Nakon četiri godine ratovanja grad je bio slobodan.

Nemoguće je utvrditi koliki je broj Zagrepčana aktivno sudjelovao u partizanskim jedinicama. No s priličnom je sigurnošću utvrđeno da je 8.000 Zagrepčana poginulo u jedinicama NOP-a, dok ih je sveukupno 20.000 stradalo u partizanima i kao žrtve fašističkog terora.

Partizani u Zagrebu, 8. maja 1945.

Zagrepčani dočekuju partizane, 8. maja 1945.

S obzirom na to da je Zagreb bio samo središte NDH i da je bio valjda jedini prostor te države gdje su njezini represivni i ideološki aparati mogli funkcionisati u svom punom potencijalu, Zagreb je bio jedan od najtežih terena za razvoj NOP-a. Ilegalne su se organizacije stalno nalazile na udaru represivnog aparata i nekoliko su puta bile potpuno uništene u raznim provalama.

Zagrepčani dočekuju partizane, 8. maja 1945.

Tokom četiri ratne godine sastav osnovne gradske organizacije (Mjesnog komiteta) mijenjao se čak 22 puta. Od 51 člana Mjesnog komiteta, koliko ih je prošlo kroz to partijsko tijelo tokom cijelog rata, samo je njih 26 preživjelo rat. Gradska organizacija – zajedno s rajonskim komitetima, odborima Narodne pomoći, narodnooslobodilačkim odborima, odborima Antifašističkog fronta žena itd. – nekoliko je puta dizana iz samih temelja nakon devastirajućih udaraca represivnog aparata NDH.

Svečana povorka partizanskih jedinica pred građanima povodom oslobođenja Zagreba, 9. maja 1945.

Zagreb, 11. maja 1945. godine: Miting oslobođenja grada i zemlje

Čini se da su samo organizacija i politika koja je imala širu lokalnu podršku mogle uvijek iznova preživjeti u teškim uslovima koje je predstavljao Zagreb kao središte NDH. No koliko god da su okolnosti rada NOP-a bile teške, organizacije i ljudi koji su bili otpor zločinačkom režimu uvijek su se iznova podizali. Kad više ne bi bilo moguće ostati u Zagrebu, slani su u partizanske jedinice izvan Zagreba s kojima su sudjelovali u oslobođenju cijele Jugoslavije.

Većeslav Holjevac i Koča Popović na Mitingu oslobođenja grada i zemlje, 11. maja 1945. godine

No tokom cijelog rata ilegalna je organizacija NOP-a u gradu postojala i uvijek iznova gradila svoju mrežu otpora u koju je bilo uključeno nebrojeno mnogo građana.

Izvor: antifasisticki-vjesnik.org

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti