ŽIVOT U NAJBOGATIJOJ ZEMLJI NA SVIJETU: Voda i struja su besplatne, a porez NE POSTOJI!

Katar je najbogatija zemlja na svijetu, sa BDP po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara, a otprilike 14 odsto domaćinstava su dolarski milioneri. Prije manje od jednog vijeka, Katar je živeo u krajnjem siromaštvu, da bi danas postao lider u bogatstvu

doha2

Ako ste ikada poželjeli da živite u najbogatijoj zemlji na svijetu, a sigurno jeste makar jednom, odlučili smo a vam otkrijemo kako bi vaš život tamo izgledao. Nećete vjerovati za šta vam sve ne bi bio potreban novac uopšte! Naime, država Katar i njeni stanovnici slobodno mogu da kažu da su neograničeno bogati, ali da im to nije donelo “potpunu sreću”, jer su sa novcem došle i društvene promjene koje im se ne sviđaju.

Krajem aprila, temperatura je u Dohi još prijatna, pa se porodice opuštaju u popodnevnim satima uživajući na osunčanom šetalištu na obali Persijskog zaliva. Ljeto u Kataru traje od maja do septembra, a temperature svakodnevno prelaze 38 stepeni Celzijusa, često dostižu i 47.

Panorama glavnog i najvećeg grada Katara mnogo se promijenila u posljednjih nekoliko godina: kule od čelika i stakla “izrasle” su kao vještačka šuma u predjelu na kojem je nekada bila samo pješčana obala.

Katar je najbogatija zemlja na svijetu, sa BDP po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara. Slijede Lihtenštajn (89.000), Bermudi (86.000), Makau (82.000) i Luksemburg (78.000).

Prema podacima CIA, otprilike 14 odsto domaćinstava u Kataru su dolarski milioneri, a 2013. je nezaposlenost bila svega 0,1 odsto. Prije manje od jednog veka, Katar je živeo u krajnjem siromaštvu, da bi danas postao lider u bogatstvu.

Iskorištavanje energetskih izvora započelo je četrdesetih godina prošlog vijeka, a prije toga, Katarani su živeli od ribolova i vađenja bisera. Katar raspolaže trećim po veličini svjetskim rezervama prirodnog gasa, a zalihe nafte su 15 milijardi barela. Obrazovanje je besplatno, kao i zdravstvena zaštita. Poslovi su garantovani, kao i stanovanje. Voda i struja su besplatni. U Kataru ne postoji porez – ne plaćaju ga ni stranci.

U Dohi se na svakom koraku “osjeća pritisak” jer je grad veliko gradilište, u kojem su cijele oblasti u izgradnji, ili srušene zbog nove izgradnje. Zbog saobraćajnih gužvi, građani sve više vremena provode van kuće i ta atmosfera stvara stres.

doha3

Po izvještajima lokalnih medija, danas se 40 odsto katarskih brakova završava razvodom. Više od dvije trećine građana, odraslih i djece, pati od gojaznosti.

U društvu u kojem državljani Katara čine manjinu – odnos stranaca i domaćih je otprilike sedam na jedan – starosjedioci kažu da raste frustracija mladih da im stranci uzimaju najbolje poslove.

Od ukupno 1.800.000 stanovnika, samo 280.000 su Katarani.

Državljani dozvolu za izgradnju kuće dobijaju “za tren oka”, a država im kasnije refundira polovinu troškova gradnje. Ipak, samo državljani mogu da posjeduju kuće, jer je zabranjena prodaja zemlje strancima. Za strance je, pak, izgrađeno vještačko ostrvo kod Dohe, Perla, gdje stanovi – koje stranci mogu da kupe – koštaju i do pola miliona dolara.

Život prosječne katarske porodice potpuno se promijenio. Djecu uglavnom odgajaju dadilje sa Filipina, iz Nepala, Indonezije, a povećava se kulturološki i generacijski jaz.

Od prošle godine, šef države je osmi emir Katara, Tamim bin Hamad al Tani. Najmlađi arapski lider, koji ima 34 godine, pita se za sve i zabranjena je bilo kakva kritika na njegov račun – uključujući medije.

Kad je reč o medijima, sjedište svetski poznate mreže “Al Jazeera” je u Kataru. Alkohol je u Kataru dozvoljen – u određenim zonama. Takve zone će se tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu zvati “zone za zabavu”.

doha

Katar ima samo jednog kopnenog susjeda – Saudijsku Arabiju, s kojom ima potpisan odbrambeni sporazum. U Kataru postoji i vazdušna baza za američku i britansku vojsku. Ipak, kako je pisao “New York Times” pozivajući se na procurjele diplomatske depeše, Katar je imao “najlošije rezultate” kad je reč o borbi protiv terorizma.

Istovremeno, velikodušni emirat je uvijek raspoložen da finansira različite “pobunjeničke” i islamističke pokrete: Hamas na Bliskom istoku, Muslimansku braću u Egiptu, pobunjenike širom arapskog svijeta tokom Arapskog proleća, pisali su zapadni mediji.

U ekstravagantnom Kataru postoji potpuno klimatizirani fudbalski stadion Halifa, klizalište koje radi i na 45 stepeni, bazen za konje, shopping mall koji je savršena replika Venecije. U šali se obično kaže da je državljanin Katara koji ima jednu kuću, jedan auto i jednu ženu – siromašan čovjek …

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti