Žene pojačavaju grijanje u stanu, muškarci ga smanjuju: Zašto je to zaista tako?

To što žene vole da se ušuškaju ispod deke i uz čaj i pojačano grijanje provedu slobodan dan sada ima i naučno objašnjenje. I nije slučajno da se muškarci bune jer im je uvijek prevruće.

gri1

Istraživanja pokazuju da od četiri do deset žena krišom pojačava grijanje i da je to razlog svađe čak trećine parova. Prosječna temperatura, od oko 20 stepeni, za oko četiri, pet stepeni niža je od one koja odgovara prosječnoj ženi koja je obučena u pidžamu dugih rukava. Slično je i sa klimom ljeti – muškarci bi prostoriju rashađivali, žene bi klimu smanjivale.

U pitanju je razlika u metabolizmu muškaraca i žena: 40-godišnji muškarac od oko 70 kilograma ima metabolizam brži za 20-30 odsto od ženskog. Utvrđeno je da je ženama prijatnije na temperaturi 2,5 stepena višoj od one na kojoj je muškarcima dovoljno toplo, uglavnom od 24-25°C.

Muškarci i žene imaju gotovo jednaku temperaturu tijela, oko 37°C. Kod žena je čak nešto viša, iako se ne čini tako. Žensko tijelo obično je hladnije jer se stvarna temperature tijela razlikuje od temperature kože, koja je kod žena niža od temperature kože muškaraca.

gri2

Medicinski časpopis “The Lancet” pokazuje da ruke žena, kada su izložene hladnoći, imaju tri stepena nižu temperaturu od muških. To je sve zbog ženskog hormona estrogena, zbog kojeg je krv nešto gušća i time teže prolazi kapilarima koji ekstremitete snabdjevaju krvlju.

Hladnoća je posebno naglašena za vrijeme ovulacije, kada je povišen nivo estrogena u krvi. Važan je i udio mišićne mase. Ako je viši, kao kod muškaraca, metabolizam će biti brži, krv će jače strujati, što će proizvesti više topline.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti