Žena koja je odbila engleskog kralja: “Hvala lijepo, rado bih zadržala glavu na ramenima!”

Dana 24. aprila 1509. godine, na engleski tron je zasjela krupna zadnjica jednog od najkontroverznijih vladara u istoriji, Henrika VIII. (1491. – 1547.).

Monarh iz dinastije Tudor zapamćen je kao samodopadan, slavohlepan, nasilan i bezobziran čovjek. Vladao je željeznom šakom, namećući velike porezne terete narodu, a lično je bio rastrošan preko svake mjere – npr. u palači je objesio preko dvije hiljade vrijednih tapiserija, a njegova kolekcija oružja brojala je desetak hiljada primjeraka. Uz to je bio proždrljiv – kraljevski banket sadržavao je slijedove od dvadesetak biranih jela.

Po pitanju ekspanzionističkih težnji, bio je vrlo uspješan. Širenjem vlasti na Wales, Škotsku i Irsku te izgradnjom snažne ratne mornarice, postavio je temelje budućoj engleskoj velevlasti. Uspješno je ratovao protiv Škotske i Francuske, a ovaj posljednji sukob okončan je udajom njegove sestre Marije za francuskog kralja Luja XII. Osim po odvajanju Anglikanske od Katoličke crkve, poznat je po svojih šest supruga, od kojih je dvije dao skratiti za glavu. Ana Boleyn i Katarina Howard platile su najvišu cijenu za život s nasilnim razvratnikom – jedino ga je posljednja supruga, Katarina Parr, uspjela nadživjeti.

Nakon smaknuća Boleyn, koju je lažno optužio za preljub, kralj je zatražio ruku kneginje Kristine Milanske, friške udovice nećakinje cara Karla V. Svjesna proščeve reputacije, plemkinja mu je, putem izaslanika, uputila sljedeći odgovor: “Recite Njegovoj Visosti da, nažalost, imam samo jednu glavu, a ta je najnužnije potrebna meni samoj!”

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti