Zdravko Čolić: Na mjestu koje budi nostalgiju

Prije par godina Zdravko je u Sarajevu napravio solistički koncert i tako nakon nešto duže pauze ponovo zapjevao u svome rodnom gradu. Tom prilikom je našao vremena da se malo više druži sa starim prijateljima i da posjeti neka mjesta koja su obilježila njegovo odrastanje.

zc1

Tokom druženja sa prijateljima i šetnji kroz Sarajevo, Zdravko je stigao i do kraja u kojem je odrastao, a za uspomenu se fotografisao ispred zgrade u kojoj je napravio prve korake. Baš tu, u dijelu Sarajeva koje Čolića veže za djetinjstvo, neki od njegovih prijatelja iz tog doba otvorili su restoran gdje su nakon koncerta uživali, razgovarali i smijali se. Najviše anegdotama koje su ispunile prve dane pjevačeve bogate karijere.

– Bilo je svega u mojoj karijeri, ali ima jedna priča koje se sjetila moja majka. Jednog dana otvorila je vrata i ispred njih je bila djevojka u vjenčanici, sa papirima u rukama, ali i muškarcem kraj sebe koji je bio zadužen da bude kum. Nisam bio kod kuće, a ta djevojka je rekla: ‘Ja sam došla da se udam. Moja majka je zbunjeno odgovorila: Zdravko još nije za ženidbu. Bilo je raznih situacija, od upadanja u hotelske sobe i praćenja do dobacivanja – prisjetio se Čola jednom prilikom u intervjuu.

zc2

Inače, Zdravko je u Sarajevu odrastao sa majkom Stanom, ocem Vladom i bratom Draganom i uvijek je sa posebnom emocijom pričao o prvim danima svog života koje je proveo u gradu na Miljacki.

– Za Beograd sam vezan još iz gimnazijskih dana kada sam u njega dolazio sa raznim sekcijama. Bilo je veoma važno kad se vratimo kući da se hvalimo gdje smo bili. Prvi put sam na prestoničko tlo kročio kao učenik sedmog razreda, kada su nas dovodili na godišnjicu oslobođenja Beograda. Kasnije sam kao pjevač Korni grupe, a zatim i kao pjevač kojeg su sve više tražili beogradski mediji, polako postajao Beograđanin. Taj grad mi je pomogao da uspijem na javnoj sceni. Sarajevo mi je bio dom, a Beograd i kuća i poslovno uporište u kojem sam vremenom sticao sve više i više prijatelja, ali i poznanstva sa djevojkama – pričao je Zdravko koji je odmah posle Olimpijade u Sarajevu, definitivno napustio svoj grad. Kasnije je živio u gotovo svim republikama bivše Jugoslavije.

zc3

– Kad sam bio mali, govorio sam da ću kad napunim četrdestet godina živjeti na moru. Tada sam još bio sa roditeljima u Sarajevu, gradu okruženom fantastičnim planinama, ali je vazduh uvijek bio zagađen. Olakšavajuća okolnost je bila ta što nam je more vremenom postajalo sve bliže, pa nam je preko Jablanice bilo potrebno svega dva sata do Dubrovnika. Iz rodnog grada sam se odjavio 1984. i prijavio se u Sloveniji gdje sam ostao skoro dvije godine – opsao je Čolić koji je ipak za svoj dom birao Beograd, grad u kojem danas stasavaju i njegove kćerke Una (14) i Lara (10) koje je dobio sa suprugom Aleksandrom.

Izvor: story.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti