Zašto trebamo biti spontani?

Osobe koje se podvrgavaju striktnom izvršavanju planiranog, pretvaraju slobodno vrijeme u radno i zato im je teško ostvariti te planove

spon

Savjeti za uspjeh uvijek kreću od iste tačke – pomno isplanirajte svoj dan veče prije, ujutro provjerite listu i promijenite ono što treba i tako ćete biti uspješniji nego do sada. To je istina, pogotovo za one koji nikad nisu planirali, no hoćete li biti i sretni? Naučnici odlučno tvrde – NE!

Naime, pomno planiranje dnevnih aktivnosti kvari raspoloženje i ne dopušta uživanje u dokolici, tvrde naučnici Univerziteta u Saint Louisu.

Oni su u svom istraživanju utvrdili da planiranje slobodnog vremena utiče na emocije. Ljudi koji sastavljaju popise dnevnih aktivnosti ispočetka smatraju kako im to pomaže da sve stignu, a zapravo te svoje planove ostvaruju bez entuzijazma i gube interes za njihovo ispunjenje.

“Puno gubite kada planirate slobodno vrijeme”, kaže jedna od autorica istraživanja Celine Malcon. Objašnjava da osobe koje se podvrgavaju striktnom izvršavanju planiranog, pretvaraju slobodno vrijeme u radno i zato im je teško ostvariti te planove.

Savjet – napravite okvirni plan i ostanite otvoreni na promjene …

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti