ZAŠTO TITO NIJE DOBIO NOBELOVU NAGRADU Broz: Norveški kralj mi je tražio da se izvinim zbog Golog otoka

Tito je najbliži priznanju bio 1973. godine.

Na najvišem državno-partijskom nivou riješeno je da se sondira teren da Tita za Nobelovu nagradu predlože Willy Brandt, Indira Gandhi, etiopski car Haile Selassie, bivši generalni sekretar UN-a U Thant, predsjednik Finske Urho Kekonen, predsjednik Tunisa Habib Burgiba, italijanski političar Pietro Nenni i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Naum Goldman.

Kako je pisao publicista Milo Gligorijević, Vladimir Dedijer je jednom rekao:

“Mene je pozvao (Rato) Dugonjić i pitao da li bih podržao Titovu kandidaturu. Kazao sam mu da ću podržati kandidaturu, ali da mu moram skrenuti pažnju na važnu činjenicu. Tito nije Jevrej i koliko znam nije mason, a tu nagradu dobijaju Jevreji i masoni.”

U Oslu je 16. oktobra 1973. objavljena vijest da su nagradu dobili Henry Kissinger i Le Duk To zbog zasluga za obustavljanje rata u Vijetnamu.

Negdje pred kraj života, Tito je rekao:

“Ja zbog Golog otoka nisam dobio Nobelovu nagradu za mir, iako je više od stotinu državnika svijeta to predlagalo. Norveški kralj tražio je da se izvinim svijetu zbog Golog otoka. Ja sam rekao: ‘Ako nekome treba da se izvinim, onda su to oni koji su tamo došli nevini. Ibeovcima ne želim da se izvinjavam.’ Nobelovu nagradu nisam dobio i nisam nikoga krivio za takvu odluku. Sam sam sebi presudio.”

Izvor: thebosniatimes.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti