Zašto psi jure automobile?

Zašto psi jure automobile? Vide li u njima nešto prijeteće? Zašto na njih laju? Da li u njima vide živa stvorenja ili su na njih samo ljuti zbog nekog starog neželjenog susreta ili davnog udarca?

chase

Na pitanja koja oduvijek zbunjuju vlasnike pasa, stručnjaci ne daju jednoznačan odgovor. Ipak, većina je saglasna da je riječ o urođenim instinktima koji nikada ne mogu da se isključe iz ponašanja životinje. Teško da je neko video da pas ‘ubije’ ili bar ujede auto, ali mnogi tvrde da oni u automobilima vide plijen. Psi su rođeni lovci, a sve što se kreće može da posluži kao lovina. Prema nekim objašnjenjima, psi u vozilima u pokretu vide velike zvijeri poput onih kakve su ih hiljadama godina lovili, pa ih napadaju praktično u – samoodbrani.

“Vrijeme i blizina ljudi učinili su da psi od srčanih i hrabrih predatora postanu simpatični i umiljati kućni ljubimci. Evolucija, međutim, nije uspjela da do kraja očisti prošlost pasa i potpuno ih pacifizuje. Tragovi vijekova provedenih u surovoj borbi za opstanak mogu da se uoče i danas. Korijenima usađenim u dubokoj prošlosti možemo djelimično da objasnimo i njihovu jurnjavu za automobilima”, kažu veterinari.

Ovakvo ponašanje pasa objašnjava se i iskonskom borbom za teritoriju. Riječ je o najstarijem obliku ponašanja životinja u čijem je središtu gola borba za opstanak. Formula je jasna – na jednom prostoru može biti samo jedan pas. On je tu gazda, on bira najbolju hranu i ženke po svom izboru. Zato je sve što se kreće, i uz to se glasno oglašava, potencijalna konkurencija koju što prije treba otjerati sa vlastite teritorije.

Izvor: ddl.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti