Zapisi Nikole Tesle: Još prije 120 godina predvidio pojavu mašine koja je sada opsesija čovječanstva

Nedavno otkriveni zapisi Nikole Tesle su predvidjeli razvoj vještačke inteligencije kao inovativne tehnologije.

Tesla, pionir tehnologije i upotrebe elektriciteta, napisao je prije 120 godina neka proročanska predviđanja o pojavi mašine sa “sopstvenim umom”.

U eseju nazvanom “Problem povećanja ljudske energije” u junskom izdanju časopisa “The Century Magazin” iz 1900. godine, Tesla je napisao:

“Želim da pokažem da, bez obzira koliko sada nemoguće izgleda, može biti izmišljena automatika koja će imati sopstveni um.

Time mislim da će, nezavisno od bilo kog operatora, prepuštena samo sebi, moći da izvrši, u odgovoru na spoljne uticaje koji utiču na njene osetljive organe, veliki broj radnji i operacija kao da ima inteligenciju.

Moći će da prati postavljeni kurs ili da posluša naloge date unaprijed – biće sposobna da razlikuje između onoga šta treba i što ne treba da radi, i da stiče iskustva, ili drugim riječima, da bilježi utiske koji će definitivno uticati na njene kasnije postupke.”

Godinama prije i poslije ovog eseja, Tesla je razmišljao o vještačkoj inteligenciji. U jednom pismu profesoru na “Purdue University” napisanom u 1890-ima, Tesla je objasnio kako je, u svojim eksperimentima sa radio -kontrolisanom tehnologijom, takođe razmišljao o budućim izumima koji uključuju “mašine koje posjeduju svoj sopstveni um”.

Međutim, vjerovao je da će baš on biti pronalazač takve mašine.

“Od tada sam napredovao mnogo u razvoju izuma, i mislim da nije daleko vrijeme kada ću pokazati automat, koji će sam od sebe djelovati kao da posjeduje razum, i bez bilo kakve voljne kontrole spolja”, napisao je Tesla.

Ove izjave se veoma približavaju opštem razumijevanju svijeta o vještačkoj inteligenciji, kao “neživim bićima” koja mogu da simuliraju ljudsku inteligenciju i mogu da izvršavaju različite zadatke, ili samostalno ili na osnovu ljudskih uputstava.

“Kakve god bile praktične mogućnosti ovakvog postignuća, ono će označiti početak nove ere u mehanici”, napisao je Tesla.

Tesla se takođe brinuo o neograničenom razvoju vještačke inteligencije

Tesla je u svojim kasnim 20-ima, postao poznat po izumima poput Tesline zavojnice, hidroelektrične energije i svom radu na razvoju radija. Takođe, je poznat po predviđanju raznih modernih izuma, poput stvaranja bespilotnih vozila, bežične tehnologije i čak modernih mobilnih telefona, koje je nazivao “džepna” tehnologija.

Njegovo ponovno predviđanje o “automatima” djeluje kao iznenađujuće pronicljiva prognoza razvoja vještačke inteligencije. James Sikorski, član Komiteta za istoriju i zbirke Teslinog naučnog centra u Wordencliffu, Long Island, New York, primijetio je da je Tesla ranije opisao AI, kojoj je dao naziv “teleautomation”, kao posjedovanje “pozajmljenog uma”.

“To možda bolje ilustruje potencijalne koristi, ali i opasnosti neograničene AI – jer odakle se ‘posuđuje’ um, može biti od presudne važnosti, s obzirom na to, da će se graditi na radu ljudi koji možda neće moći kontrolisati svoje urođene nedostatke ili pristranosti”, rekao je Sikorski u intervjuu za “Fox News Digital”. “Tesla je predvidio doba u kojem će mašine samostalno misliti, nezavisno od ljudi.”

Pogledajte ovaj posebni video izvještaj Mike Adamsa, o tome, kako će se vještačka inteligencija koju grade ljevičari, koristiti za uništenje ljudske rase:

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti