Zaista ‘hladan’ slučaj: Riješeno ubistvo staro 2.600 godina!

Za rješavanje pojedinih zločina potrebno je dugo vremena, ali nijedna žrtva na istinu nije čekala koliko Takabuti: slučaj zagonetne smrti ove mlade žene riješen je nakon – 2.600 godina!

Priča zvuči nešto manje uvrnuto ako znamo da je Takabuti drevna egipatska mumija, a oni koji su saznali šta joj se zaista dogodilo su vrhunski naučnici. Mumificirani ostaci žene u srednjim dvadesetim godinama otkriveni su davne 1835. godine, na području današnjeg Luksora, a nedugo potom kupio ih je te u rodni Belfast dopremio imućni poduzetnik Thomas Greg.

Egiptolog Edward Hincks dešifrovao je hijeroglife na sarkofagu u koji je mumija bila položena, otkrivši da se pokojnica zvala Takabuti te da je bila kći moćnog svećenika koji je služio bogu Sunca Amonu. Posljednjih godina, truplo imućne žene iz nekadašnje Tebe podvrgnuto je skeniranju X-zrakama, snimanju CT-om, analizi vlakana i radiokarbonskom datiranju – a ovo posljednje je pokazalo da je živjela oko 660. godine, u vrijeme 25. dinastije – a nedavno je nad njim izvršena DNK analiza te dodatno snimanje CT-om.

Oba postupka iznjedrila su neočekivane rezultate. DNK analiza pokazala je, naime, da je Takabuti genetski sličnija Evropljanima nego modernim Egipćanima, dok su CT skenovi otkrili uzrok njene smrti – nasmrt je izbodena oštrim predmetom, primivši niz uboda u području prsa i lijevog ramena. Dr. Robert Loynes, ortopedski hirurg, zaključio je kako je smrt morala nastupiti trenutno. Nadalje, pokazalo se da je Takabuti imala čak dvije rijetke tjelesne odlike: zub viška i pršljen viška!

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti