Zaboravljene igre: Lastiš

Bila je ovo omiljena igra djevojčica iz onih generacija koje svoje djetinjstvo više pamte po crno-bijelim nego kolor fotografijama. Čini se tako daleko, ali vjerujemo drage naše da su vam u sjećanju ostale bar neke od igara koje su se igrale uz lastiš!

last

Za igru je bio dovoljan samo taj komad lastiša koji se uglavnom mogao nabaviti bez puno muke i – dvije-tri suigračice! I tu je bilo bitno da lastiš nije tanak, debljina je morala biti barem 1 cm! A znalo se desiti da nemate društvo pa vam je kao “držač” lastiša znala poslužiti i jedna obična – bandera! Na kraju dana svaka uredna vlasnica bi svoj lastiš oprala – istrljala sapunom pa ga ostavila da se osuši za sutrašnje igre.

last3

Najpopularnije igre su bili “Prstići” i “Titove parade”. Kod ove prve, dvije djevojčice drže lastiš prvo s četiri prsta, dok ga treća preskače. U slijedećim “fazama” smanjuje se broj prstiju i na kraju se lastiš drži samo jednim prstom, što je bilo i najteži dio igre. Ponekad se preskače prvo nogom uz lastiš, ili suprotnom – sa one strane na kojoj je djetetu lakše. Ko dobro nauči da preskače lastiš, naučio je dobro i odraz za bilo koji sport u kojem je to potrebno. Da su nove generacije djevojčica preskakale lastiš satima, možda ne bi osnovnu školu završavale sa celulitom!

last4

Bila je i druga varijanta gdje su dvije djevojčice lastiš prvo držale oko članaka, pa oko koljena, zatim bedara, ispod pazuha, pa vrata; sve te razine je trebalo preskočiti, a naravno ona djevojčica koja uspije preskočiti ovu posljednju je bila “glavna” u društvu!

last8

“Titove parade” su bukvalno bile prava – zapetljancija! Poenta je bila da djevojčice (obično njih tri) drže lastiš u obliku slova “X”, dok četvrta djevojčica kroz ovako zapetljan lastiš pokušava vješto da se provuče ne dodirujući ga. Dok se ona provlači, ove druge zajedno pjevaju “Olimpijade, Titove parade, mamine pomade, milicija kaže … stop!” E sad, negdje se ova igra zvala i “Paukove mreže” ali je princip bio uglavnom isti.

last7

Igrala se i igra “Matematike” po otprilike slijedećim pravilima odnosno brojevima:

0. prekoči se lastiš
1. sa obje noge se skoči između lastiša pa izađe sa druge strane
2. jedna noga preko druge noge, uđe se u lastiš tako da se sa jedne stane, a sa druge se izađe
3. jednom nogom se sa strane dotakne lastiš, stane se
4. opkorači se jedan lastiš, pa drugi i tako pređe na drugu stranu
5. skoči se u isto vrijeme sa obje noge na oba lastiša
6. stane se jednom nogom između lastiša pa se skače tri puta na lastiše, sa obje noge
7. isto, samo se ne skače tri puta dole, pa na lastiš, nego kad jednom skočiš, tri puta odskočiš

last2

Eto, igre su se malo razlikovale od grada do grada, ali su u principu imale vrlo slična pravila. Današnje mame (nekada esperti u lastišu) pokušavaju ovu igru prenijeti na svoje djevojčice mada je to puno teže uz sve moguće elektronske naprave i igrice koje danas postoje. Drage naše, ipak vas želimo ohrabriti da istrajete i da sa nama podjelite svoje znanje i sjećanja na igru koja se jednostavno zove – lastiš.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti