Vuk, pas ili nešto treće: Štene staro 18.000 godina zbunilo naučnike

Okolina Jakutska u Rusiji, najhladnijega grada na našem planetu, poprište je paleontološkog otkrića koje je zbunilo čak i najiskusnije stručnjake u branši.

Tamo, u vječnom ledu sibirske psutoši, pronađeno je zapanjujuće dobro očuvano tijelo šteneta staro osamnaest hiljada godina – čitavo tijelo, njuška, pa čak i brkovi te trepavice ostali su netaknuti, a pri pogledu na drevnu životinjicu stiče se utisak da ova samo spava.

Nije to, međutim, ono što je nesvakidašnje u ovoj priči. Genetska analiza, naime, nije uspjela pokazati radi li se o mladuncu psa ili vuka, čak ni nakon ponovljenog sekvenciranja genoma u centru za paleogenetiku s najvećom svjetskom bazom DNK svih vrsta iz porodice pasa.

“Ovo je zaista neobično. U pravilu nam već prvi DNK testovi pokažu o kojoj se vrsti životinje radi”, ispričao je profesor evolucijske genetike Lav Dalen. Ta činjenica dio je naučnika dovela do pretpostavke kako se ne radi niti o psu, niti o vuku, već o posebnoj životinji koja je bila njihov zajednički predak.

“Ako se zaista radi o tome, bit će to veliko otkriće. No, ne valja žuriti, potrebne su još mnoge analize prije nego što donesemo konačan zaključak”, ispričao je dr. paleontologije Igor Fjodorov, dodajući kako je štene, čiji su ostaci pronađeni u smrznutoj zemlji u blizini rijeke Indigirke, imalo manje od dva mjeseca kad je uginulo. 

Praistorijsko sibirsko štene dobilo je ime Dogor, što na lokalnom dijalektu znači “prijatelj”. Je li malecki zaista bio “najbolji čovjekov prijatelj”, trebala bi pokazati dodatna ispitivanja u Švedskoj. Ako se otkrije gdje se Dogor nalazi na psećem evolucijskom stablu, mogli bismo saznati više o razdoblju kad su se psi i vukovi odvojili od zajedničkog pretka.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti