VRŠAC, Srbija: Misteriozni koncentrični krugovi 1.500 godina stariji od Stonehengea (VIDEO)

Prizor ogromne strukture u obliku koncentričnih krugova nasred njive teško da bilo koga može da ostavi ravnodušnim.

vrsac1

Ipak, nije riječ ni o setu za holivudski SF film, ni o namještaljki nekog zaljubljenika u NLO koji pokušava da dokaže da su vanzemaljci ipak posjetili Zemlju. Ovaj prizor zabilježen je dronom na jednoj livadi nedaleko od Vatina u opštini Vršac, a krugovi su tu već milenijumima!

I pored toga, ovo mjesto je nepoznato najvećem broju Srba, pa čak i samih Vrščana. Zato su nedavno objavljeni snimci krugova, a koje su na svom Facebooku i YouTube kanalu objavili članovi udruženja ljubitelja Vršca i njegovih starina “Feliks Mileker” i izazvali pravu malu senzaciju!

Za sada se sa sigurnošću zna samo to da je riječ o bogatom arheološkom nalazištu. U bilzini je jedan od krakova nekadašnjeg puta koji je još od praistorije, pa sve do nedavno prolazio tuda obilazeći veliku – Alibunarsku močvaru. Pronađeni su i ostaci kastruma – utvrđenja karakterističnog za Rimsko carstvo, a ima indicija i da se ovdje nekada nalazilo veoma razvijeno i bogato naselje.

Ipak, već kod toga kad je to “nekad” tačno bilo, stručnjaci ne mogu da se slože. Neki nastanak mističnih krugova vezuju za Bronzano doba (2200–750/700. prije nove ere) ali ima i onih koji ovu strukturu datiraju u period neolita (na prostoru Balkana od 5500. prije nove ere).

Ni namjena krugova nije baš najjasnija. Slične građevine služile su u Bronzanom dobu kao svetilišta posvećena Suncu, ali i groblja, utvrđenja, domovi starješina … Bila su to i mjesta na kojima su malobrojni upućeni u tajnu bronze topili ovu leguru ili jednostavno mjesta okupljanja i trgovine.

Neobična vršačka struktura vidljiva je i iz satelita, a gradski muzej je do sada vršio manja sondažna iskopavanja, ali pravi posao arheologe zapravo tek čeka.

Izvor: kutaknet.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti