VOJNIČKI GRAH, PASULJ: Originalni recept po normativima JNA!

Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa sjetom sjećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuharu objavljenom na sajtu JNA kuhar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana

grah1

JNA kuhari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne smije miješati.

Na sajtu “JNA kuhar” mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa …

Recept i priprema:

Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5dl gotovog jela.

Prebran grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije cijelu količinu vode i ostane suh.

Potopljen grah držati na hladnom mjestu i ostaviti da kvasi 1-3 sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je grah potapan, pa grah staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuhati 10-15 minuta, nakon čega ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da kuha uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je grah upola kuhan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.

Kada grah omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgrudva. Grah sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, nakon čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.

Grah se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz širane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu i sl. Dijeli se kutljačom od 5dl.

Napomena: Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije miješati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagrijavanja.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti