Vela incident (1979): Da li je u pitanju bila nuklearna eksplozija ili nešto mnogo misterioznije?

Ovaj događaj iz 1979. godine i dalje je obavijen misterijom

Pentagon je 28. oktobra 1979. objavio preko ABC newsa da je satelit “6991” klase “Vela Hotel”, dizajniran da otkriva karakteristične snažne duple bljeskove koji prate atmosferske nuklearne eksplozije, 22. septembra 1979. registrovao upravo jedan takav događaj na ostrvima Princa Edvarda u južnom Indijskom okeanu.

Satelitu je već bio “istekao rok trajanja” ali je izgleda još uvijek bio ispravan. “Vela” sateliti su od prvog lansiranja detektovali 41 dupli bljesak koji su svi kasnije potvrđeni kao nuklearne probe, zvanično priznate od strane država koje su ih izvodile. Za bljesak 1979. niko nije preuzeo odgovornost, a kasnije ispitivanje zemljišta, vode i vazduha na pomenutim ostrvima nisu otkrili nikakvu radijaciju. Kao nenuklearno objašnjenje bljeska je, osim kvara na satelitu, nuđen raspad meteorita u atmosferi.

Međutim, u to vrijeme obližnja Južnoafrička Republika je imala nuklearni program, i nekoliko mjeseci kasnije zaista proizvela prvu od nekoliko atomskih bombi. Kada je Mendela došao na vlast čitav program atomskih bombi je bio napušten, a postojeće bombe demontirane, sva dokumenta su navodno dostavljena na uvid, ali u njima nigdje nema podataka o nuklearnoj probi na ostrvima Princa Edvarda.

Drugi najozbiljniji osumnjičeni za tajnu probu je Izrael koji je takođe još odavno navodno imao nuklearni program. S obzirom da je Izrael uvijek bio izrazito tajnovit po pitanju svog nuklearnog programa (a s obzirom na veličinu države i zavisnost od SAD nije ni čudo), nepreuzimanje odgovornosti se lijepo uklapa u njihove stavove.

Najzad najspecifičniji je bio južnoafrički komodor Diter Gerhard (osuđen kao sovjetski špijun) koji je rekao da je u pitanju bio zajednički izraelsko-južnoafrički test pod nazivom “Operacija Feniks” osmišljen da bude “čist” (bez sijanja radijacije – špekuliše se da je u pitanju bila manja neutronska bomba) i da je nagla promjena vremena nabolje omogućila Amerikancima da registruju bljesak. Međutim koliko je za vjerovati ovom čovjeku – pitanje je samo za sebe.

Izvor: mycity-military.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti