Učenici iz Jajca poručili: ‘Mi se volimo, ne želimo podjele!’

Malo ko je vjerovao u njih. Čak i oni najbliži govorili su im:čemu to, čemu da se izlažete, ali oni su uspjeli.

Naime, odluka o izgradnji škole koja će raditi po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti sprovedena, dok bi od naredne školske godine u svim školama na području Srednjobosanskog kantona (SBK) trebalo da bude uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanje SB kantona.

Ovo faktički znači da su djeca uspjela i da su dokazali kako se treba boriti za svoju stvar. Nisu htjeli podjele, imali su podršku medija i predstavnika međunarodnih institucija i njihova borba je uspjela.

I ministarka obrazovana Katica Čerkez potvrdila je za Nezavisne novine kako ona ima informaciju da će Odluka o novoj školi biti obustavljena.

Podsjetimo da je BUKA u više navrata razgovarala sa djecom iz Jajca koji su bili protiv osnivanja škole koja bi ih podijelila na Bošnjake i Hrvate, koji su nam čak i najavljivali da će doći do bojkota nastave u školskoj 2016/2017 godini, ukoliko se sprovede Odluka Skupštine SBK o novoj školi.

Danas ne kriju svoje zadovoljstvo, kažu da se borba isplatila

Učenik Ivica Jukanović rekao je za BUKU kako kod njih vlada veliko veselje.

“Kako kod mene tako i kod mog tima je velika radost, ali i kod naših sugradjana”, kaže on.

Njegovi utisci od čitave priče jeste da su uspjeli, da s enisu bezveze borili i da svi ali baš svi trebaju da s ebore da bi postigli uspjeh.

I učenik Tarik Šehić potvrdio nam je da će Odluka o školi biti obustavljena.

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić kaže da iako još uvijek ne postoji formalna odluka o obustavljanju osnivanja škole, to je praktično riješena stvar. I sam je iznenađen kako se to dogodilo, bio je u kontaktima sa političarima iz tog grada, i nije bilo naznake da će se nešto ovakvo desiti.

“Ne znam uzrok promjene odluke, niti motiv, ali ovo je velika stvar. Bitna je stvar da su učenici uspjeli u svojoj namjeri, iako nisu imali podršku ni roditelja, ni profesora koji su zaista sramno šutjeli sve vrijeme, ni lokalne zajednice.”

Prema njegovim informacijama Općina Jajce će “odbiti da se implementira Odluka”. Skupština Kantona ne može poništiti svoju odluku, ovo će, kaže, biti, u dogovoru sa Općinom.

“Ovo je direktna promjena Odluke Skupštine Kantona i dokaz da i srednjoškolci uz jak pritisak mogu da promijene odluke političara”, ističe za BUKU Samir Beharić.

Ova djeca svima su nam pokazala lekciju iz gradjanskog bunta, bravo djeco naša!

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti