UBIJEĐENI SU DA ĆE JE VRATITI U ŽIVOT: Naučnici OŽIVLJAVAJU životinju staru 42.000 godina! (VIDEO)

Ovo ždrijebe je bilo staro najviše dvije nedjelje kada je uginulo

klon

Naučnici su ubijeđeni da će uspjeti da iz ćelija 42.000 godina starog fosila ždrijebeta kloniraju tu praistorijsku, izumrlu vrstu i da je vrate u život!

Ovaj pokušaj da se obnovi davno nestala vrsta konja poslužila bi kao utabavanje puta kasnijim pokušajima oživljavanja džinovskog vunenog mamuta.

Ovo ždrijebe je bilo staro najviše dvije nedjelje kada je uginulo. Sačuvano je skoro u savršenom stanju u sibirskom permafrostu — zoni vječitog snijega i leda, čitavih 42.170 godina, tvrde naučnici. Nakon višemjesečnog intenzivnog rada na smrznutom konju, zajednički istraživački tim ruskih i južnokorejskih naučnika optimističan je da će doći do ćelija potrebnih za kloniranje primjerka lenskaja vrste koja je izumrla prije oko 4.000 godina.

“U prvom pokušaju kloniranja za surogat majku će najvjerovatnije biti korišten korejski konj. Trebalo bi da se savršeno uklopi. Već neko vrijeme se za kloniranje koristi ta vrsta i tehnologija je savladana do savršenstva”, rekla je doktorica koja učestvuje u tom projektu Lena Grigorjeva.

Ta vrsta konja je prilično stara i nasljednik je mongolskog konja.

Druga opcija je da se koristi jakutski konj, pasmina iz istočnog Sibira koja je nasljednik vrste lenskaja. To su konji koji mogu da podnesu temperature do minus 60 stepeni Celzijusa.

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti