U grobnici u Kini pronađena prastara i neobična društvena igra

Kineski arheolozi pronašli su čudnu društvenu igru i to u velikoj grobnici koja je vijekovima bila sakrivena pod zemljom

Ipak, pljačkaši grobnica očigledno nisu bili zainteresovani za duštvene igre, pa je ona bila sakrivena 1.500 godina i za svo to vrijeme je niko nije igrao. U pitanju je kocka sastavljena od 21 pravouganih komada sa brojevima, a pored nje je pronađena i polomljena ploča koja je očigledno služila za istu igru. Kocka je pronađena blizu grada Qingzhou, u istočnoj Kini. Arheolozi su uspjeli da rekonstruišu ploču i otkriveno je da je bila dekorisana sa dva oka okružena crtežima oblaka i munje.

Kocka je izrađena od životinjskog zuba, a pronađena je u grobnici u blizini grada Qingzhou, u istočnoj Kini

Kocka je napravljena od životinjskog zuba i 12 od 14 strana je numerisano brojevima od jedan do šest ispisanih drevnim stilom kineske kaligrafije. Svaki broj je ispisan dva puta, a dvije strane su ostale prazne.

Naučnici tvrde da je ovo drevna kineska igra “bo” ili “liubo” koja je bila popularna u dinastiji Han. Osmišljena je sredinom prvog milenijuma p.n.e., a osnovna pravila igre se ne znaju, jer je niko nije igrao 1.500 godina.

Rekonstrukcija slomljene ploče: Arheolozi kažu da je ploča dekorisana sa dva oka okružena crtežima oblaka i munje.

 

Ono što je zanimljivo je da su u grobnici pronađeni skeleti najvjerovatnije pljačkaša koji su ukrali veliki broj dragocjenosti, ali su ostavili ovu društvenu igru.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti