Turska: Arheolozi su otkrili tajanstveno drevno kraljevstvo izgubljeno u istoriji

Priča kaže da se sve što je dotaknuo pretvorilo u zlato. No sudbina je na kraju sustigla legendarnog kralja Midu, a čini se da je u Turskoj doslovno isplivala davno izgubljena hronika njegovog drevnog pada.

2019. arheolozi su istraživali drevno nalazište u centralnoj Turskoj zvano Türkmen-Karahöyük. Ta velika regija, ravnica Konya, obiluje izgubljenim metropolama, ali čak ni istraživači nisu bili spremni za ono što su upravo pronašli.

Lokalni poljoprivrednik rekao je grupi da je obližnji nedavno iskopani kanal otkrio postojanje velikog čudnog kamena, označenog nekom vrstom nepoznatog natpisa.

Arheološki humak na Türkmen-Karahöyüku

“Vidjeli smo da i dalje viri iz vode, pa smo skočili ravno u kanal – do pojasa”, rekao je arheolog James Osborne sa Univerziteta u Chicagu početkom 2020. godine.

“Odmah je bilo jasno da je drevno, i prepoznali smo pismo na kojem je napisano: Luwian, jezik koji se koristio u bronzanom i željeznom dobu na tom području.”

Uz pomoć prevodioca, istraživači su otkrili da su se hijeroglifi na ovom drevnom kamenom bloku – zvanom stela – hvalili vojnom pobjedom. I to ne bilo kakvom vojnom pobjedom, već porazom Frigije, kraljevine Anadolije koja je postojala prije otprilike 3.000 godina.

Kraljevskom kućom Frigija vladalo je nekoliko različitih ljudi zvanih Mida, ali datiranje stele, temeljeno na lingvističkoj analizi, sugeriše da bi se hijeroglifi bloka mogli odnositi na Kralja Midu – onog iz poznatog mita o “zlatnom dodiru”.

Napola potopljeni kamen s natpisima iz 8. stoljeća p.n.e.

Kamene oznake sadržavale su i poseban hijeroglif koji simbolizuje da pobjedonosna poruka dolazi od drugog kralja, čovjeka zvanog Hartapua. Hijeroglifi sugeriraju da je Mida zarobljen od strane Hartapua.

“Bogovi oluje predali su [suprotstavljene] kraljeve njegovom veličanstvu”, stoji na kamenu.

Ono što je značajno kod ovoga jest da se o kralju Hartapuu ne zna gotovo ništa, kao ni o kraljevstvu kojim je vladao. Bez obzira na to, stela sugeriše da je divovski humak Türkmen-Karahöyük možda bio glavni grad Hartapua, prostirući se na oko 300 hektara u doba svog procvata, u srcu drevnog osvajanja Mide i Frigije.

“Nismo imali pojma o ovom kraljevstvu”, rekao je Osborne. “U trenutku smo dobili temeljne nove informacije o željeznom dobu na Bliskom istoku.”

Luvijski natpisi otkriveni na kamenu iz obližnjeg iskopa

U trenutnom arheološkom projektu treba obaviti još mnogo iskopavanja, a dosadašnji nalazi bi se (za sad) trebali smatrati preliminarnima. Međunarodni tim želi još ove godine posjetiti nalazište kako bi saznao što više o ovom kraljevstvu koje se činilo izgubljeno u istoriji.

“Unutar ovog humka bit će palače, spomenici, kuće”, rekao je Osborne. “Ova stela bila je čudesno, nevjerovatno sretno otkriće – ali to je tek početak.”

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti