Turistička atrakcija: Zaronite u prvi podvodni muzej u Turskoj (VIDEO)

Podvodni muzej na dnu Sredozemnog mora sve je veća turistička atrakcija u Turskoj, a riječ je o muzeju koji je smješten u mjestu Side kod Antalije.

Smješten na dnu mora, na dubini od 11 do 24 metra, muzej trenutno ima 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-istorijskoj baštini Anadolije.

Muzej je od obale u Sideu udaljen jednu i po milju, a posjetioci doživljavaju i adrenalinski izazov jer rone sa vrhunskom opremom i u pratnji licenciranih kustosa i ronilaca.

U protekle tri godine Podvodni muzej u Sideu posjetilo je 50.000 osoba, a penzionisani komandos turske mornarice i jedan od osnivača muzeja Ahmet Gulaydin je za Anadoliju kazao da je muzej postao važna turistička atrakcija za promociju Sidea kao jedinstvene oaze za ronjenje.

“Side je mjesto izuzetno bogato podvodnim resursima i atrakcijama. Prije deset godina smo tu potopili i jedan brod obalske straže. Godišnje u Side dolazi oko pet miliona turista. Željeli smo tim turistima da ponudimo nešto novo, nešto jedinstveno. Projekat muzeja je podržala Agencija za razvoj Zapadnog Mediterana”, kazao je Gulajdin.

Skulpture u muzeju odnose se na nekoliko tema koje su važne u istoriji Turske, uključujući Bitku kod Galipolja, Mevlanu i derviške plesove, Rat za nezavisnost Turske i karavane deva kojima je nekad iz Sidea u Ankaru nošeno žito, a u Side donošena sol.

U muzeju na dnu mora je postavljeno i cvijeće u znak sjećanja na djecu i ljude koji su stradali u Sredozemnom moru tokom migriranja iz Sirije.

Sa 117 eksponata, Podvodni muzej u Sideu je drugi najveći takav na svijetu, a veći samo postoji u Meksiku u kojem je izloženo 400 eksponata.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti