Turistička atrakcija: Brodska olupina iz antičkog doba postala prvi podvodni muzej u Grčkoj (VIDEO)

Na dnu Egejskog mora se nalazi olupina broda Paristera koji je potonuo prije nešto manje od 25 vijekova.

safe_image

Vlasti Grčke su ga pretvorile u svoj prvi podvodni muzej kojeg će posjetioci koji vole ronjenje moći posjećivati od 3. augusta do 2. oktobra.

piše da se olupina poznatog broda nalazi na dubini od oko 30 metara u Egejskom moru nedaleko do otoka Alonissos.

Drveni dijelovi broda Paristera odavno su istruhli, ali njegov tovar predstavlja i dalje interesantnu atrakciju za ronioce.

Naime, procjenjuje se da se na mjestu olupine nalazi oko 4.000 amfora. Arheolozi vjeruju da se u njima nalazilo vino, koji su atinski trgovci prevozili do lokalnih otoka.

Amfore (antičke keramičke posude s dvije drške i uskog “vrata”) se danas nalaze u iznenađujuće očuvanom stanju, barem koliko je to moguće u vodi, s tim da su, naravno, obrasle morskim rastinjem.

Ova olupina je otkrivena 1985. godine kada je jedan lokalni ribar zapazio nekoliko amfora kako plutaju pored obale Alonissosa.

Arheolozi su odmah željeli saznati o čemu je riječ pa je narednih godina značajno unaprijeđeno znanje o okolnostima potonuća broda Paristera, ali i o samim antičkom svijetu.

Oni su, naime, otkrili da su brodovi ove veličine bili pravljeni i u doba antičke Grčke, a ne samo u vrijeme kada je Rim imao primat, kako se ranije mislilo. Sve do 2005. godine, grčke vlasti su ograničavale pristup ovoj lokaciji.

Od te godine povremeno su je mogli posjećivati pojedini ronioci, a od 3. augusta ona će dva mjeseca biti dostupna svim turistima koji žele vidjeti ovaj podvodni muzej, naravno, pod uslovom da mogu uopće posjetiti Grčku s obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti