Tunis: Ruševine drevnog Neapolisa otkrivene u moru (VIDEO)

Arheolozi su pronašli ostatke ulica i spomenika, potvrđujući teoriju da je drevni rimski grad djelomično potopljen u četvrtom stoljeću.

Rimske ruševine otkrivene su u blizini obale sjevernog Tunisa, potvrđujući teoriju arheologa da je grad Neapolis bio djelomično potopljen uslijed cunamija u četvrtom stoljeću.

Ruševine se prostiru na dvadeset hektara.

“To je veliko otkriće”, rekao je za AFP Mounir Fantar, šef tunisko-italijanske arheološke misije koja je pronašla ruševine pod vodom kod Nabeula.

Dodao je da su članovi podvodne ekspedicije pronašli ostatke ulica, spomenika i stotinjak spremnika za garum, fermentirani začin baziran na ribi koji je bio omiljen u drevnom Rimu.

“Ovo otkriće nam je omogućilo da sa sigurnošću utvrdimo da je Neapolis bio veliki centar proizvodnje garuma i usoljene ribe, vjerovatno najveći centar u rimskom svijetu”, rekao je Fantar.

“Vjerovatno su uglednici iz Neapolisa dugovali svoje bogatstvo garumu”.

Grad potopljen u cunamiju

Fantarov tim 2010. počeo je tražiti iskopine luke Neapolis, ali je tek ovog ljeta pronašao ruševine zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima.

Otkriće također dokazuje da je Neapolis djelomično potopljen uslijed cunamija 21. jula 365. godine, kada su egipatska Aleksandrija i grčki otok Krf pretrpjeli velike štete, prema zapisima historičara Ammiena Marcellina.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti