TERRY WALLIS: Čovjek koji se probudio nakon 19 godina provedenih u komi

Kad se Terry Wallis (57) iz Los Angelesa probudio iz kome nakon 19 godina, prva riječ koju je prozborio natjerala je njegovu majku Angelee u plač.

“Mama”, rekao je Terry kad se njegov mozak nakon gotovo dvije decenije jednostavno ponovo ‘uključio’. U komi je završio nakon što se svojim kamionetom 1984. sunovratio u jarak. Zbog teške povrede mozga doktori nisu vjerovali u oporavak, a majci su rekli da će živjeti nekoliko sati, najviše nekoliko dana. Međutim, prvi put u istoriji ostvarilo se ono što su doktori samo pretpostavljali – da se mozak obnavlja sam od sebe.

Danas Terry može slagati rečenice i micati udovima, ali ne može sam do kupatila, hodati ili npr. samostalno se hraniti.

“Još misli da je Ronald Reagan predsjednik”, rekao je Terryjev otac Jerry, koji je sinu postepeno morao objašnjavati kako više nije 20-godišnjak i kako je njegova kući Amber davno ušla u tinejdžerske godine, završila srednju školu i upisala fakultet.

Terryju je trebalo pojasniti i mnoge druge stvari, kao što su internet i mobiteli, završetak Hladnog rata, napade 11. septembra 2001. i to da je Terminator, junak njegove mladosti, svojevremeno postao guverner države u kojoj živi.

Doktori su njegovo ozdravljenje objasnili rekavši da je Terryjev mozak sam obnavljao dijelove koji su potrebni za komunikaciju s vanjskim svijetom. Šanse za buđenje iz kome bile su 1 naprema 300 miliona.

Smatraju da se njegovo stanje nije iznenada nekim čudom popravilo već da mu je oporavak mozga trajao sve vrijeme koje je spavao.

“Mozak mu je zacijelio sam tako što su mu ponovno izrasla nervna vlakna koja povezuju moždane ćelije. Nervna vlakna su bila teško oštećena, no ćelije su ostale netaknute”, objašnjava doktor James Bernat. Naime, u osoba koje se nalaze u trajnom vegetacionom stanju, a kojima su moždane ćelije zamrle, uzalud je očekivati oporavak, smatraju stručnjaci. One ćelije koje nisu zamrle mogu formirati nove nervne veze – nervi u rukama i nogama mogu narasti do 2,5 centimetra, a to se, kažu doktori, dogodilo i Wallisovu slučaju. On danas ne može hodati, ali se može pomicati, što je velik napredak. Govor mu je svakog dana sve bolji, zna tražiti što želi, no prilikom hranjenja još treba pomoć bližnjih.

Trenutak u kojem se Terry oporavio takođe ‘podiže obrve’ kod nekih ljudi. Njegov otac Jerry je izjavio: “Nekako je neobično. Automobilska nesreća koju je imao se desila na petak 13-ti, a kada je nakon 19 godina progovorio, opet je to bio petak 13-ti.”

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti