Tajna čuvene fotografije: 11 radnika sjedilo je na gredi i ručalo, a ovo je istina o njima (FOTO)

Fotografija je nastala 1932. godine

lunch

“Ručak na neboderu” čuvena je fotografija koja je nastala u septembru 1932. godine. Na njoj se nalazi 11 radnika koji sjede na gredi. To je bio period Velike depresije koja je tada dostizala svoj vrhunac. Nezaposlenost i nestabilnost mogla se osjetiti u cijeloj zemlji, ali se u Zapadnoj 49. ulici New Yorka gradio stub nade – Rockefellerov centar.

Radnici koji su radili na izgradnji 70 spratova ovog nebodera odmarali su se dijeleći među sobom cigarete. I dok je jedan muškarac pomagao drugom da zapali cigaretu, neko je napravio ovu čuvenu fotografiju. Upravo ona postala je jedna od najslavnijih fotografija na svijetu, oličenje duha američkog radnika. I dalje visi u pabovima, učionicama i kancelarijama sindikata širom zemlje. Svake godine se stvaraju slične i svake godine se ona za Praznik rada dijeli na društvenim mrežama, u čast onih koji su dali snagu za izgradnju zemlje.

Ljubitelji fotografije, međutim, znaju pravu istinu o njoj. Nije nastala spontano. Muškarci na fotografiji zaista jesu radnici koji su radili na konstrukciji. Izgradili su zgradu koja je danas 22. najviša građevina u New Yorku. Ipak, umjesto pauze za ručak, fotograf ih je postavio na gredu kako bi napravio fotografije – one koje će biti reklame za novu zgradu.

Kada jednom vidite fotografiju, nikada je nećete zaboraviti, ali najsmješniji dio je što ona i jeste napravljena zbog publiciteta.

Ostale fotografije koje su napravljene tog dana pokazuju radnike kako igraju fudbal, drže američku zastavu i pretvaraju se da spavaju na gredama od gvožđa. Fotografije je objavio “New York Herald Tribune” u oktobru, sedam mjeseci prije nego što je zgrada otvorena.

Identitet jedanaestorice muškaraca na fotografiji nikada nije otkriven. Kada je “New York post” 2003. upitao javnost “Da li ste vidjeli ove muškarce“, javilo se na hiljade ljudi koji su tvrdili da su muškarci na njoj njihovi rođaci.

Misterija je takođe i ime fotografa. Neki su tvrdili da je u pitanju Louis Hine, koji je poznat po svojim fotografijama njujorških zgrada, ali je tog dana u Rockefeller centru bilo prisutno još mnogo njih.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti