Svi mu govorili da je lud, a sada je na putu da postane milijarder (VIDEO)

Ljubitelj istorije potrošio je prije 12 godina cijelu životnu ušteđevinu, koja je iznosila skoro 50.000 eura na kupnju zemlje samo na temelju toga što je vjerovao da se ispod skriva blago ili neka slična vrijednost.

I osjećaj ga nije prevario – na toj je lokaciji otkriven izgubljeni srednjovjekovni grad.

wilson

Stewart Wilson kupio je polje u Južnom Walesu prije više od desetljeća jer je vjerovao da se ondje skriva važan dio normanske historije. Njegovo vjerovanje je postalo činjenica kad su iskopali srednjovjekovni grad Trellech, piše Daily Mail.

Pretpostavlja se da datira iz 13. stoljeća i da je u njemu živjelo oko 10.000 ljudi što ga za ono vrijeme čini jako velikim gradom, a između ostalih ondje je živjela vlastelinska porodica De Clare koja je poticala proizvodnju željeza.

Wilson i njegova ekipa pronašli su dvorac s dvije velike dvorane i dvorištem, ograđeno zidovima i masivnim tornjem.

Unutar kompleksa otkrivene su razne sobe, sve s kaminima, zatim bunar u kojem su otkriveni gotovo neoštećeni srednjovjekovni metalni lonci, drveni predmeti i dijelovi kožnih cipela.

Wilson, koji je prije radio na naplatnim kućicama, morao je useliti natrag roditeljima kako bi mogao priuštiti ovo polje snova. No, sretan je što se nalazište pokazalo značajnim:

“Ovo je ogromno naselje iz 13. stoljeća. Na vrhuncu moći imali su oko 10.000 stanovnika. Za usporedbu, London je u to vrijeme kao najveći grad imao 40.000 stanovnika, tako da je i ova brojka značajna. Populacija je po dosadašnjim saznanjima narasla u samo 25 godina dok je Londonu recimo trebalo 250 godina za populaciju od 40.000 ljudi. I to govorimo samo o planiranom naseljavanju. Vjerovatno su postojale i naseobine poput današnjih predgrađa pa se brojka lako može popeti na 20.000 stanovnika.”

Wilsonu se godišnje priključuje stotinjak dobrovoljaca kako bi mu pomogli s iskopavanjem, a on sad ondje planira izgraditi i edukativni centar.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti