STOLJETNE MISTERIJE: Ovih 5 grobnica nikada niko nije smio da otvori (VIDEO)

Neke drevne grobnice su još odavno otvorene i opljačkane, ali neke su i dan-danas potpuno zapečaćene

Mrtvi ljudi ne pričaju priče, stara je izreka, ali šta mogu da otkriju njihovi grobovi? Grobnice i groblja kriju odgovore na brojna pitanja, ali ovih 5 grobnica niko nikad nije otvorio, niti istražio.

1. Egipatski hram u Londonu


Brojne legende i glasine prepliću se oko slavnog egiptologa Josepha Bonomija, ali jedna okupira pažnju već duži niz godina. Priča se da je tokom jedne od svojih brojnih posjeta egipatskim piramidama otkrio tajnu putovanja kroz vrijeme.

Prije nego što je umro 1878. godine, to znanje je prenio na svoju tajnu sponzorku Hannah Courtoy. Druge glasine pričaju da je Bonomi podijelio mistične egipatske tajne ratovanja sa Samuelom Alfredom Warnerom, stručnjakom za mornaričko naoružanje.

Warner je tvrdio da je osmislio nevidljivu topovsku granatu, a pokopan je na groblju Brompton, zajedno s Courtoy. Pretpostavlja se da je Bonomi dizajnirao zaista zanimljivu grobnicu za nju i Warnera na londonskom groblju. Ključ od grobnice davno je nestao što je dodatno pojačalo glasine da je grobnica zapravo vremenska mašina, barem tako tvrdi autor YouTube kanala Dark5.

2. Blago trezora B


Hram Padmanabhaswamyu Indiji često se pominje u svetim tekstovima kao “Zlatni hram”. Blago kao što je prijesto od zlata i dijamanata nagovještava da je još veće blago skriveno u tajnim prostorijama u hramu. Zmajevi urezani u vrata Nilavare, ili trezora B, upozoravaju na brojne strahote i opasnosti koje čekaju sve provalnike.

Hinduski astrolozi rekli su da je ulaz strogo zabranjen, a najviši indijski sudovi takođe brane ulazak. Procjene iz davnih 1880-ih kažu da blago vrijedno više od bilion dolara čeka iza tih vrata.

3. Faraonova tajna

Neki vjeruju da je otvaranje grobnice kralja Tutankamona 1922. godine otvorilo vrata drevnoj faraonovoj kletvi. Arheolozi zato sada oprezno ulaze u neke od tajnih prostorija otkrivenih nakon gotovo jednog vijeka a 2015. godine su otkrivene pukotine koje vode u pećine iza zapadnog i sjevernog zida Tutankamonove grobnice.

4. Besmrtnost iz podzemlja


Posljednje počivalište kineskog cara Qin Shi Huanga još uvijek je zapečaćeno zato što se arheolozi boje nekih smrtonosnih zamki kao što su automatski samostreli.

Još veći strah u kosti ulivaju glasine da je grobnica ispunjena rijekama žive koja simulira okolinu grobnice. Svi graditelji grobnice živi su zatvoreni kako tajne gradnje nikad ne bi iscurile u javnost. Pretpostavlja se da grobnica krije najveća blaga drevne Kine, ali i rezultate careve potrage za besmrtnošću.

5. Misterija Azteca

Drevni grad Teotihuacan krije brojne tajne, a ne zna se ni ko ga je izgradio prije nego što su ga Azteci otkrili. Ne zna se ni zašto su kipovi i građevine duž Avenije mrtvih namjerno uništeni. Arheolozi se tek sada približavaju odgovorima na pitanje gdje su nestali bivši vladari.

Nedavno je otkriveno dvoje zapečaćenih vrata u tunelu ispod ceremonijalne platforme kod kompleksa Velikog hrama. Okružen kostima ritualno žrtvovane djece, sumnja se da prostor iza vrata krije kremirane ostatke Montezume.

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti