Stephen Hawking: “Vanzemaljci (naravno) postoje!”

Svojevremeno, Stephen Hawking (1942-2018) je izjavio kako je gotovo siguran da postoje vanzemaljci, ali i upozorava da bi za čovječanstvo bilo bolje kada ne bi s njima pokušali stupiti u kontakt.

Britanski teoretski fizičar je bio uvjeren kako u svemiru sa više od sto milijardi galaksija, u kojima su stotine miliona zvijezda, Zemlja ne može biti jedino mjesto gdje se razvio život.

“Mom su matematičkom mozgu već same te brojke dovoljan razlog da povjerujem kako je razmišljanje o vanzemaljcima sasvim racionalno. Pravi izazov mi je, ustvari, rad na istraživanju o tome kakvi bi oni mogli biti”, rekao je Hawking, koji je, nakon studija fizike, doktorirao kozmologiju na Univerzitetu Cambridge.

Smatrao je kako bi vanzemaljci mogli biti razvijeni otprilike kao jednostavne životinje poput crva, koji na Zemlji postoje već milionima godina, no život izvan Zemlje mogao bi se daleko razviti.

“Dovoljno je da pogledamo nas same pa da shvatimo kako se inteligentan život može razviti u nešto što radije ne bismo željeli sresti”, rekao je on.

Izvanzemaljci kolonizatori

“No, zamišljam ih i kako žive na brodovima, a već su potrošili sve resurse sa svoje planete. Takvi napredni vanzemaljci možda postanu nomadi i krenu u potragu za novom planetom koju bi osvojili i kolonizovali, a to bi moglo biti bilo koje mjesto da kojeg su sposobni doći”, iznio je Hawking svoje stajalište.

Čovječanstvo bi po njemu u susretu s takvim vanzemaljcima moglo doživjeti pravu katastrofu: “Ako nas posjete, mislim da će to biti kao kada je Kolumbo otkrio Ameriku. A svi znamo kako su tada završili Indijanci”, završio je Hawking svoja crna predviđanja.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti