Stare 2,8 milijardi godina: Čudnovate drevne sferične kuglice iz Transvaala (FOTO)

U rudnicima Ottosdala (Zapadni Transvaal, Južna Afrika) pronađeno je na hiljade metalnih sfera i spljoštenih kuglica tokom nekoliko decenija iskopavanja pirofitnih naslaga čiji promjer iznosi negdje od 3-5 cm, a starost metalnih sfera se procjenjuje na nekih 2,8 milijardi godina.

Pirofilit je metamorfozirani sedimentni mineral koji se vadi u građevinske svrhe, npr. za apsorbciju ili za vezivanje, služi kao sastojak mnogih industrijskih jedinjenja kao i za razne druge upotrebe.

Dva tipa ovih sfera su pronađena unutar pirofilita, jedna vrsta je plavkasti metal sa dodacima bijeloga, dok druga vrsta ima metalni oklop oko neke vrste spužvaste materije. Samo druga vrsta je istražena do strane geologa, a nalazi pokazuju da se sfere sastoje od pirita i getita.

Bar jedna od navedenih sfera ima tri paralelno usječene linije tačno oko sredine. Tehničari u laboratoriji navode da ne mogu objasniti kako su ove sfere nastale, ukoliko su nastale prirodnim procesima?

Prvi zabilježeni članak o pronalasku sfera je nastao 27, jula 1982. godine od strane The Weekly World News-a. Ova vrsta izdavaštva sliči popularnom Britanskom Daily Sport-u ili Američkom National Inquirer-u.

Naime ove sfere su dosta mekše nego što je navedeno. Neke od sfera imaju paralelne žljebove, iako je pronađena barem jedna sfera koja ima tri takva žlijeba. Kako god, postoji veliko protivljenje kada se radi o prikazivanju sfera kao vještački napravljenih jer su se formirale unutar metamorfne naslage i nisu mogle postojati prije nego što je proces metamorfoze završen. Ukoliko su žljebovi vještački, mogli su biti urezani jedino poslije vađenja sfera iz pirofilita.

Drugim riječima rečeno, sfere su prirodne, ali pitanje ostaje oko rezbarija, koje su ili prirodne i izuzetno stare ili vještačke i moderne.

Izvor: strogopovjerljivo.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti