Šta se krije iza misterije Loyovog majmuna?

Između 1917. i 1920. godine švicarski geolog Francois de Loys je sa svojim timom, u planinama Sierra de Unturan, blizu brazilsko-venezuelanske granice, bio u potrazi za naftnim poljima.

Tom prilikom se sreo sa “čoporom divljih majmunolikih ljudi”. U zbrci koja je nastala, njegovi su pratioci uspjeli ubiti jednog od njih, a svi kasniji naučni pokušaji da se ubijeni mono grande (radilo se o odrasloj ženki) svrsta u red amazonskih majmuna morali su pasti u vodu iz najmanje dva razloga.

Ubijeno kosmato biće bilo je visoko 1,63 metra, a (poznati) majmuni koji žive u Novom svijetu dosežu najviše 1,3 metra visine. Osim toga, švicarski je geolog u vilici mono granda izbrojao 32 zuba, a zna se da platyrrhiniani, odnosno majmuni u Južnoj Americi bez izuzetka imaju 36 zuba!

Kada se de Loys konačno vratio kući s jedinim preostalim dokazom, slikom koju je stavio u svoju putnu bilježnicu, skoro je i zaboravio na svoj susret s nepoznatim majmunima. Godinama kasnije, njegov prijatelj, francuski antropolog George Montandon, prelistao je stranice de Loysove bilježnice i otkrio fotografiju. Iako je profesor Montandon poznavao većinu do tada otkrivenih majmuna, nikada nije vidio takvog kao na de Loysovoj slici. Montandon je zaključio da je veliki majmun na slici bilo stvorenje nalik čovjeku. Nije imao rep.

Na sastanku Francuske akademije nauka, Montadon je pokušao da iznese neke uvjerljive “dokaze” o svom velikom otkriću ovog američkog majmuna, do sada nepoznate “američke verzije” afričke čimpanze i gorile, te azijskog orangutana. On i de Loys – koji je pod Montandonovim pritiskom takođe pokušao da podrži hipotezu o novom otkriću – morali su da se suoče sa brojnim pitanjima na Akademiji. Prirodnjaci i antropolozi su ih vrlo sumnjičavo ispitivali. Pokrenuli su mnoga pitanja o fotografiji: veličinu majmuna koji sjedi, nedostatak repa, niz od samo 32 zuba, čudnom izgledu majmunskog lica, ženskom polnom organu – dugačakom, gomoljastom klitorisu, koji ljudi i danas često pogrešno smatraju penisom.

Montandon je verbalno poražen u naučnim krugovima, ali priča je stvorila nejasnoće, što je dovelo do dodatnih istraživanja u godinama koje su slijedile, a neki i danas smatraju da postoji nekoliko vrsta velikih, misterioznih stvorenja, poput Bigfoot-a i Yeti-ja koji i dalje lutaju divljinom.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti