Šta se dešava ispod antarktičkog leda? Naučnici snimili JEZIVE ZVUKE! (VIDEO)

Poslušajte!

zvuk1

Naučnici su na antarktičkom dnu zabilježili jezive zvuke, a potom sproveli istraživanje kako bi saznali zašto oni nastaju.

Nakon što su 2014. godine istraživači postavili 34 seizmička monitora u snijeg, na vrhu najvećeg ledenog pokrivača Antarktika – Rosove ledene ploče, instrumenti su zabilježili gotovo konstantne zvuke “zujanja”.

Ledena ploča koja se može uporediti sa veličinom Teksasa, koja pluta Južnim okeanom, otvorila je novi prostor za istraživanje te su naučnici pokušali da objasne zašto i kako ovi jezivi zvuci nastaju.

S obzirom da je zvuk je nečujan ljudskom uhu, oni su ove niske frekvencije prilagodili na one koje čulo sluha može da registruje.

Stručnjaci su potom u žurnalu Geophysical Research Letters objavili saznanja, zajedno sa audio snimkom na kome možemo da čujemo “dešavanja” na antarktičkom dnu.

– Kada bismo ove vibracije mogli da čujemo one bi bile slične zujanju koje proizvedu hiljade cvrčaka kada prekriju krošnje i travnjake krajem ljeta -rekao je Douglas MacKay, glaciolog sa Univerziteta u Čikagu.

Naučnici koji proučavaju geološke probleme ledenih doba su objasnili zašto nastaje ovaj zvuk.

Antarktik se suočava sa ubrzanim gubitkom mase, tj. topljenjem leda, koji deluju kao čepovi koji zadržavaju najveće skladište leda na svijetu od neograničenog slivanja u okean.

Prvobitni cilj istraživanja se odnosio na praćenje promjena na površini Rosove ledene ploče pod pritiskom relativno toplog vazduha iznad površine i morske vode koja iscrpljuje led odozdo, kako bi najavili istorijski porast nivoa mora.

Smatra se da vibracije nastaju zbog snažnih vjetrova koji duvaju preko dina na vrhu Rosove ledene ploče, te upravo oni utiču na vibriranje leda.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti