Šta pola sata šetnje čini za vaš organizam

Pola sata dnevno vjerovatno provedete na internetu. Pola sata provedete i u saobraćajnoj gužvi. Pola sata prosto ne znate šta biste mogli slijedeće da radite. Predlažemo vam da jednostavno – prošetate!

walking

Ovo su samo neke koristi koje ćete imati od polusatne šetnje:

Potrošit ćete najmanje 150 kalorija

Ne zvuči puno, ali se zbog efekta šetnje na metabolizam zapravo pojačano sagorijevanje produžava na nekoliko sati.

Bit ćete opušteniji

Bez obzira na to da li ste odlučili da prošetate gradskim ulicama ili prirodom, nakon pola sata osjećat ćete se relaksirano. Ne morate da hodate brzo, dajte sebi dovoljno vremena za laganu šetnju sa svojim mislima.

Smanjit ćete rizik za proširene vene

Dokazano je da redovna šetnja smanjuje pojavu proširenih vena, ali i bol uslijed već postojećih. Važno je samo da nosite udobne cipele.

Poboljšat ćete probavu

Nakon obilnog obroka nemojte da legnete. To je pravo vrijeme za polusatnu šetnju. U tih pola sata vaš organizam će mnogo brže svariti teško jelo, a pomoći će organizmu da zadrži sve one dobre nutrijente koji vam trebaju. O energiji i kondiciji da i ne govorimo.

Iskoristite šetnju za stvari za koje inače na nalazite mnogo vremena

Dok šetate možete samo gledati okolo i razmišljati, a možete i pozvati prijateljicu ili prijatelja koje niste dugo čuli ili, konačno pozvati zubara i zakazati pregled.

Inspirisat će vas na vježbanje

Nakon što vam pola sata šetnje iz dana u dan postane pomalo monotono, vjerujte, poželjet ćete da učinite više. Nemojte se čuditi da, iako možda nikada niste bili skloni trčanju, odjednom poželite da umjesto šetnje ubrzate korak. Uostalom, sada ćete sigurno već imati puno bolju kondiciju nego onda kada ste ovakvih pola sata radije provodili pred ekranom.

Izvor: faktor.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti