Srednjovjekovni gradovi čija arhitektura i danas ostavlja bez daha (FOTO)

Svijet je prepun prelijepih destinacija za jednodnevni obilazak, međutim ništa ne predstavlja takav užitak kao saznanje da prolazite pored građevina koje su nastale prije nekoliko vijekova a da su neke možda starije i od hiljadu godina. U nastavku uživajte u šest srednjovjekovnih gradova koji predstavljaju pravi istorijski i turistički biser regija u kojima se nalaze.

Piodão, Portugal

Smješten u centru zemlje, Piodão je poznat kao jedno od najživopisnijih sela u Portugalu. Zahvaljujući arhitekturi koja odoljeva vijekovima, ovo selo klasifikovano je kao spomenik od javnog značaja i privlači brojne turiste svojom neobičnošću zbog koje se razlikuje od ostatka zemlje.

Civita di Bagnoregio, Italija

Civita je u početku bilo naselje koje su osnovali Etrurci prije oko 2.500 godina, dok je Bagnoregio bilo njegovo predgrađe. Ovo mjesto koje očarava panoramskim pogledom i impresivnom arhitekturom starom nekoliko stotina godina balansira na krhkoj litici nekadašnjeg vulkana, iznad doline rijeke Tibar. Civita di Bagnoregio uvrštena je na listu od sto najugroženijih gradova na svijetu i potrebno joj je konstantno održavanje kako bi zadržala svoj sjaj.

Alberobello, Italija

Gradić koji je lociran u potpetici italijanske čizme poznat je po jedinstvenim i autentičnim kolibama sa kupastim krovom koje se u toj zemlji nazivaju trulli. Svrha izgradnje ovih vijekovima starih koliba, zbog kojih je cijelo mjesto uvršteno na spisak svjetske kulturne baštine, bila je da se – izbjegne plaćanje poreza. Naime, zbog načina na koji su izgrađene, ove kolibe je moguće lako i brzo razmontirati, pa zbog toga cijelo naselje nije dobilo status grada, a samim tim nije bilo u obavezi da plaća porez.

Trakai, Litvanija

Grad Trakai je u prošlosti bio jedan od glavnih centara Velike Kneževine Litvanije. Gradili su ga litvanski kneževi u 14. vijeku i jedno vrijeme bio je prijestonica ove zemlje.

Fenghuang, Kina

Fenghuang se nalazi u kineskoj provinciji Hunan koja je poznata po svojoj veličanstvenoj prirodi i jedinstvenim planinama Tianmen. Ovaj drevni grad može se pohvaliti bogatom kulturom, počevši od nekoliko etničkih jezika koji se ovdje govore, preko različitih kultura pa sve do brojnih vrsta umjetnosti i arhitekture koja ga krasi. Uticaj dinastija Ming i Ćing vidljiv je na građevinama, a grad je pod zaštitom UNESCO-a.

Marburg, Njemačka

Kao univerzitetski grad, Marburg je oduvijek bio kulturni centar Evrope. Gotička i renesansna arhitektura dominiraju ovim netaknutim gradom, a crkve, katedrale, univerzitetski kompleks i uske srednjovjekovne ulice krunisane su prelijepim zamkom.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti