Sjećanje na legendu: Asim Ferhatović Hase

Rodio se na današnji dan, 24.01.1933., a sudbina je htjela da na onaj svijet ode samo jedan dan poslije svog 54-tog rođendana – 25.01.1987. Asim Ferhatović Hase je cijelu karijeru proveo u FK Sarajevo za čiji je prvi tim debitovao 1952. Prema zvaničnoj statistici, zabilježio je ukupno 422 nastupa i postigao 198 golova. Bio je i najbolji strijelac jugoslovenskog prvenstva za sezonu 1963/64 sa 19 postignutih pogodaka, a zabilježio je i jedan nastup za reprezentaciju bivše države.

Ono po čemu ga generacije naročito pamte je njegov vrlo kratki transfer u turski Fenerbahče. Samo sedam dana nakon oproštajne utakmice za svoje Sarajevo, odigrao i prvu utakmicu u plavo-žutom dresu istanbulskog kluba. Ipak, nije se dugo zadržao. Poslije samo mjesec dana, četiri odigrane utakmice i jednog gola, Hase se vraća u Sarajevo, uz čuvene riječi:

“Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.”

Eto, između ostalog i ove iskrene riječi su mu za sva vremena dale epitet najveće legende bordo kluba. Nekadašnji stadion Koševo danas nosi ime: Asim Ferhatović Hase.

hase2

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti