Senzacionalno otkriće u tunelima ispod piramida u Visokom: Pronađen je dokaz koji mijenja sve!

Prije desetak dana u tunelima “Ravne 3” je pronađen prvi, a prije dva dana i drugi suhozid, čime je potvrđeno antropogeno djelovanje, odnosno ljudska aktivnost u novootkrivenim tunelima.

semir1

Bio je to povod za razgovor s arheologom Fondacije Amnom Agić, koja nam je pojasnila značaj ovakvih otkrića za sam projekat istraživanja u Visokom.

– Otkrića koja smo imali tokom cijele sezone istraživanja u tunelima “Ravne 3”, a koja smo počeli u februaru ove godine, konstantno su nam pokazivala antropogeno djelovanje, a otkriće dva suhozida to su nam i još jednom potvrdila. Ova otkrića su nekako i kruna ovogodišnje arheološke sezone u tunelima “Ravne 3”, a radove naravno nastavljamo i tokom zimskih mjeseci, dok ćemo u narednom periodu određeni organski materijal koji smo pronašli, poslati u svjetske laboratorije na analizu, pomoću koje ćemo i na taj način dobiti približnu starost tunela “Ravne 3” – rekla je Agić.

Amna je pojasnila i šta je to ustvari suhozid i koja je bila njegova namjena, kako u tunelima Ravne gdje je pronađen veliki broj, tako i u novim tunelima “Ravne 3”.

– Sama riječ suhozid kaže da je riječ o zidu bez vezivnog materijala između sebe i takve suhozide smo nalazili i u tunelima Ravne. Obično su služili kako bi se blokirali određeni prolazi unutar tunela, a otkrića u tunelima “Ravne 3” potvrđuju činjenicu da su postavljeni na mjestima gdje su bili prolazi. Njihov pronalazak nam potvrđuje činjenicu da su tuneli zatrpavani ljudskom rukom, ali i samo ljudsko djelovanje i prisustvo, što smo potvrdili i kroz pronalaske brojnih artifakata tokom ove sezone. Ovo je naša kruna rada tokom ove sezone, a istraživanja i radove nastavljamo i dalje, a u narednom periodu se nadamo i još značajnijim otkrićima.

Pronalazak suhozida u tunelima će pomoći i prilikom samog datiranja starosti ovih tunela, ali je ovo otkriće značajno prije svega zbog činjenice da je potvrđeno ljudsko prisustvo i ljudsko djelovanje u tunelima “Ravne 3”.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti