Savršen tajming za fotku: Priča iza poznate fotografije katapultiranja pilota

Fotografija koju je snimio Jim Meads 13. septembra 1962. tih je dana objavljivana u novinama širom svijeta.

U to vrijeme Jim je bio komšija probnog pilota Boba Sowraya u Hatfieldu u Hertfordshireu, Engleska. Tog dana njihove žene su otišle u kupovinu u London a Bob je spomenuo komšiji da taj dan treba imati trenažni, probni let sa Lightningom XG332 (budućim avionom eskadrile britanskog RAF-a). Kasnije su i Jimova djeca pitala mogu li ići pogledati let. Iako je Jim bio fotograf, obično ne bi nosio fotoaparat na ovakav privatni izlet. Međutim, ovom prilikom je odlučio da će napraviti sliku svog komšije kako leti.

Malobrojni posmatrači su pronašli mjesto sa dobrim pogledom blizu aerodroma Hatfield i čekali da se avion pojavi. Kada se XG332 pojavio na prilazu aerodromskoj pisti, na visini od oko 200 stopa, nos mu se iznenada podigao a u tom trenutku pilot se katapultirao. Pilot je trenutno izgubio kontrolu nad avionom nakon što mu je iznenadna vatra u motoru oslabila manevarske sposobnosti.

Jim je snimio jednu fotografiju ubrzo nakon katapultiranja, a kao što se može vidjeti na njoj je uhvaćen pilot  s još neotvorenim padobranom i avion koji se strmoglavio prema zemlji blizu njega. Vozač traktora je čuo udarac nastao prilikom katapultiranja pa se brzo okrenuo i pogledao šta se događa, bez sumnje s velikim olakšanjem što se nalazi dovoljno daleko da ne nastrada. Jimova druga slika nije zabilježila ništa spektakularno – samo oblak gustog crnog dima koji je nastao nakon što se mlaznjak srušio.

Srećom, pilot je preživio nakon što se prizemljio u staklenik – pun paradajza. Zadobio je višestruke lomove udova i posjekotine od krhotina stakla koje su pale na njega nakon što je prošao kroz krov staklenika. Međutim, u avionu nije bio Bob Sowray; on je odlučio pustiti kolegu, drugog probnog pilota Georgea Airda da izvede let.

XG332 je bio jedan od 20 testnih modela Lightninga od kojih je prvi poletio 29. maja 1959.

Izvor: pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti