SARAJLIJA PRIMIO TELEFONSKI POZIV SA “ČUDNOG BROJA”: Kada je provjerio, imao je šta i vidjeti …

Jedan građanin Sarajeva i njegova supruga primili su ovih dana nekoliko poziva sa, može se reći, “čudnog” telefonskog broja.

Close Up Of Person At Laptop Using Mobile Phone

“Sa broja ‎+1 264-538-9898 neko je zvao suprugu i mene. Kada sam se javio, niko nije odgovarao”, prisjetio se ovaj građanin.

“Nije zvao koristeći aplikacije kakve su Viber ili WhatsApp, već upravo koristeći GSM mrežu”, objašnjava ovaj Sarajlija.

Vrlo mu je neobično što je poziv došao i na njegov i na broj njegove supruge, s kojom dijeli zajedničko domaćinstvo. U subotu sve se ponovilo. Opet su uslijedili pozivi. Broj je sada bio drugačiji ‎+1 264-540-2176.

Međutim, jedna stvar se podudarala …

ZAMKA ZA RADOZNALE?

Građanin je putem Interneta provjerio tzv. Country Code, odnosno pozivni broj zemlje iz koje su upućeni pozivi. Ispostavilo se da je u pitanju daleka Tanzanija, na čak drugom kontinentu – Africi!?

“Niti ja, niti supruga, nemamo nikoga od rodbine, prijatelja, pa čak niti poznanika koji se nalaze u toj zemlji”, navodi građanin.

“Odmah sam posumnjao da je u pitanju neka vrsta “navlakuše”. Čeka da mi uzvratimo poziv, pa da onda na taj način uzme novac.”

SLUČAJ IZ HRVATSKE

Zanimljivo je da se, po svemu sudeći, slična stvar dogodila prošle godine u Hrvatskoj.

Naime iz Hrvatskog telekoma (HT) tada su primijetili povećan broj poziva građanima sa sumnjivog broja, i upozorili svoje korisnike da se na taj broj nikako ne javljaju jer bi ih to moglo skupo koštati.

“…evidentirali smo povećani broj poziva s numeracije +882 13800xxx prema dijelu korisnika u našoj pokretnoj mreži. Riječ je o kratkim pozivima koji se prikazuju kao propušteni pozivi, a pozivanje tog broja može rezultovati visokim troškovima. Uspješno smo onemogućili pristup prema navedenom broju te apelujeamo i savjetujemo da na ovakve i slične pozive, ukoliko sumnjate u vjerodostojnost ne odgovarate”, poručio je tada, između ostalog, HT.

O novom slučaju u BiH zasad se niko od lokalnih operatera nije zvanično oglasio,

Izvor: doznajemo.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti