Sa-Nakht, misteriozni divovski faraon drevnog Egipta

Sa-Nakht je faraon, ali nije običan faraon na kojeg pomislimo kada čujemo o starom Egiptu.

Sa-Nakht se ističe kao prvi faraon egipatske treće dinastije. Međutim, postoji nekoliko nalaza u kojima je on poznat kao Sa-Nakht – džinovski faraon svog vremena.

Faraon Sa-Nakht je vladao oko 2650. godine prije nove ere, bio je nasljednik Jasesemuya, koji je vjerovatno bio njegov rođak. Prema dostupnim izvorima, na prijestolju je ostao otprilike osamnaest godina, a iz tog perioda je poznato samo da se oženio sa ženom po imenu Initkates.

Godine 1901. arheološka ekspedicija u pustinji oko Beit Khallafa otkrila je niz grobnica koje pripadaju Trećoj dinastiji. U jednom od njih očito su bili ostaci izuzetno važne osobe, ne samo zbog njene veličine, već zbog stasa i visine nesvojstvene vremenu iz kojeg potiče, budući da su pronađeni skeletni ostaci bili od osobe visoke 1.90 metara.

Reljefni fragment Sa-Nakhta u pozi u kojoj udara neprijatelja. Artefakt pronađen na Sinaju, sada izložen u Britanskom muzeju © Wikimedia Commons

Važno je napomenuti da je ova veličina jedinstvena u poređenju sa skeletnim ostacima iz drugih dinastija posmatrano u periodu od nekoliko dugih milenijuma. Nakon završenih istraživanja ostaci su pripisani Sa-Nakhtu. Zahvaljujući tome, Sa-Nakht je postao poznat kao džinovski faraon. Međutim, ni ovo se ne može potvrditi sa 100% sigurnosti jer ovo nije bila njegova originalna grobnica, obzirom da je trebao biti sahranjen u Abu Roashu.

U antropomorfologiji je visina osobe relevantna jer može identifikovati bolesti koje uzrokuju abnormalne veličine kod ljudi. To je slučaj sa Sa-Nakhtom, divovskim faraonom. Smatra se da su na prosječnu visinu u starom Egiptu preovlađujući uticaj imale prehrambene navike. Međutim, Sa-Nakhtove kosti su za ono vrijeme bile izuzetno dugačke i neobične.

To je navelo nekoliko stručnjaka da urade kranijalna mjerenja kostura. Ova studija zasnovana je na člancima vezanim za ovu temu i na pregledu fotografija kostura.

Prikaz Ramzesa II koji se nadvija se nad svojim zatvorenicima i hvata ih za kosu. Bareljef od krečnjaka iz Memfisa, Egipat, 1290-24 p.n.e. u Egipatskom muzeju u Kairu © O. Louis Mazzatenta / National Geographic Image Collection

Uspoređujući rezultat provedene analize s postojećim podacima o anatomiji starih Egipćana, bilo je evidentno da je faraon bio abnormalne visine i potpuno neobične veličine drugih dijelova tijela. Rastom je bio mnogo viši od drugih prosječnih Egipćana tog vremena.

Istraživanjima je uočena određena anomalija u strukturi lobanje, posebno u području mandibule, što vjerovatno sugeriše da je bolovao od akromegalije. Ovo je patologija koja uzrokuje da hipofiza pretjerano proizvodi hormon somatropin, uzrokujući nesrazmjeran razvoj organizma.

Akromegalija se manifestuje na licu, glavi i ekstremitetima. Osim toga, može doći do oštećenja unutrašnjih organa. U slučaju Sa-Nakhta, divovskog faraona, nije bilo moguće dokazati je li bolest blaga, jer lice nije bilo toliko deformisano. Međutim, nije poznato je li Sa-Nakht od djetinjstva patio od akromegalije, koja se naziva gigantizam, ili je nastala u odrasloj dobi.

Lobanja za koju se vjeruje da pripada drevnom egipatskom faraonu Sa-Nakhtu iz treće dinastije. © Kraljevski antropološki institut Velike Britanije i Irske

Istraživanje Sa-Nakhta, divovskog faraona, još uvijek traje. Predviđena je analiza genetike ovog karaktera koja bi potvrdila teoriju akromegalije. To bi mogla biti nemoguća misija, jer se za genetsko testiranje mora uzeti uzorak DNK u dobrom stanju – pa možda nikada nećemo saznati razloge abnormalne veličine njegovog tijela.

Neki vodeći istraživači sugerisali su da bi neobična veličina Sa-Nakhta mogla biti povezana s biblijskim pričama o Nefilima ili divovskoj djeci anđela i žena na Zemlji.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti