Rusija predstavila putnički avion ’21. stoljeća’

Novi ruski putnički avion srednjeg dometa koji je predstavljen u Sibiru, prema izvještajima ruskih državnih medija, trebao bi biti konkurentan onima najvećih svjetskih proizvođača Boeinga i Airbusa, a u mnogočemu i bolji te će se uskoro naći u flotama ruskih, ali i stranih kompanija, objavio je Reuters. 

Svečanom predstavljanju modela aviona nazvanog MS-21 prisustvovao je i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

– Potpuno sam uvjeren da će ovaj avion biti ponos ruskog civilnog vazduhoplovstva te da će naši građani, kao i stranci, uživati leteći u MS-21 – izjavio je ruski premijer prilikom svečanog predstavljanja letjelice koja se još uvijek nalazi u testnoj fazi, a serijska proizvodnja trebala bi započeti slijedeće godine.

avio2

Avion će biti ponuđen u dvije izvedbe, veći MS-21-300 za 160 – 211 putnika, te MS-21-200 koji će moći primiti od 130 do 165 putnika. Prema izvještajima državnih medija, firma Irkut već je sklopila mnoge ugovore s domaćim i stranim kompanijama, a avione bi trebala početi isporučivati 2018. godine.

Proizvođač tvrdi da će avion moći pokriti udaljenosti do 6400 kilometara, a da će operativni troškovi letova biti za 15 posto manji od onih koje izvode avioni današnje generacije.

Ova letjelica nije napravljena od metala, nego od kompozitnih materijala. To nam omogućuje da oblikujemo avion na poseban način. Bitno je lakši i čvršći, što je veliki napredak u našoj avio industriji – izjavio je dopredsjednik firme Irkut Vladimir Volkov.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti