Romantična strana istorije: Čovjek koji je PREPJEŠAČIO AFRIKU zbog ljubavi!

Da bi osvojio srce Gertrude Watt, Britanac Ewart Grogan hodao je od Cape Towna do Kaira.

Čuli smo za mnogo ljudi koji su učinili nezamislive stvari kako bi osvojili nečije srce, ali je malo onih koji su zbog ljubavi prema ženi bili toliko posvećeni da urade nešto revolucionarno i naizgled suludo poput prelaženja drugog najvećeg kontinenta na svijetu – pješice. Ewart Grogan bio je toliko zaljubljen, hrabar i predan da je to učinio. Te davne 1898. godine, ušao je u istoriju kao muškarac koji je zbog ljubavi prešao Afriku cijelom njenom dužinom.

U svojoj 22. godini Grogan je učestvovao u ratu u Africi. Tada je bio prinuđen da jede i lešinare kako bi preživio. Bilo je trenutaka kada se osjećao toliko umorno i bolesno da se pitao da li je bolje da umre ili da ga živog sahrane. Na sreću, preživio je, ali se, uplašen za svoj život iskrao iz grada usred noći i vratio u Englesku.

Nadajući se da će mu morski vazduh pomoći da se oporavi, on odlazi na Novi Zeland i tamo upoznaje djevojku pod imenom Gertruda, u koju se zaljubljuje. Gertruda mu je uzvratila osjećanja, ali njen strogi očuh tu vezu nije odobravao, pa je odbio Grogana kada je zatražio Gertrudinu ruku. Grogan je tada rekao da će hodati “od dna do vrha” Afrike kako bi pokazao svoju ljubav i da će, kada završi svoj put, ponovo zaprositi Getrudu. Pored toga što je na put krenuo kako bio osvojio njeno srce, Grogan je iskoristio ovu priliku da istraži Crni kontinent za britanskog biznismena Cecila Rhodesa, koji je želio da izgradi željeznicu i telegrafsku mrežu u Africi.

Prolazeći kroz Veliku rasjednu dolinu, Grogan i njegovi pratioci hodali su oko ogromnih jezera, blizu vulkana, koristili opasne prečice kroz džunglu … U nekim dijelovima bili su prinuđeni da koriste kanue ili padobrane, ali uglavnom su pješačili. Usput su sreli mnoge divlje zvjeri poput krokodila i lavova i bili prinuđeni da se s njima bore. Takođe, velika prepreka na njihovom putu bile su malarija i dizenterija, a Grogan je jednom imao groznicu s temperaturom od čak 41 stepen.

Kada je već priroda bila tako surova, Grogan se pažljivo klonio svakog mogućeg okršaja s ljudima, pa je odlučio da plati ljude koji bi mu pomogli da se snabdije hranom umjesto da od njih krade, što je, nažalost, mnogo drugih istraživača učinilo. Grogan se više puta borio s ljutim ratnicima, a u Kongu je za dlaku izbjegao gladne kanibale.

Kada se vratio s puta, Grogan i Gertruda su se vjenčali, a on je postao veoma slavan. Pisao je knjige o svojim pustolovinama, držao je govore i upoznao uticajne ljude poput kraljice Viktorije, Marka Twaina i Johna Rockefellera.

Nakon što je uzbuđenje splaslo, Groganovi su se preselili u Keniju, gde je Ewart postao jako uticajan. Izgradio je luku u Mombasi, hotel u Najrobiju, kao i najbolju dječiju bolnicu. Iako se iz svega ovoga može zaključiti da je Grogan bio romantičan čovjek koji bi sve uradio za ljubav, on je imao i svoju mračnu stranu. Osim što je varao svoju ženu, bio je rasista koji je smatrao je da Afrikancima ovaj prelijepi kontinent treba oduzeti, a narode Afrike porobiti.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti