RIJETKO I DRAGOCJENO: Ronioci pronašli izuzetno očuvan 400 godina star holandski brod (VIDEO)

U mračnim vodama Baltičkog mora, grupa volonterskih ronilaca iz finske neprofitne udruge “Badewanne” otkrila je nešto spektakularno: tamo, na dubini od osamdeset pet metara, ležao je neshvatljivo dobro očuvan drevni brod.

Stručnjaci su kasnije utvrdili da je riječ o fluti, holandskom tipu jedrenjaka iz sedamnaestog vijeka. Izvorno zamišljen kao teretni brod, jedrenjak je bio dizajniran da olakša prekookeanske isporuke uz maksimalan prostor i djelotvornost posade, čime je odigrao važnu ulogu u usponu holandskoga pomorskog carstva.

“Na ovom području relativno često nalazimo potopljene, teško oštećene brodove iz Drugoga svjetskog rata, ali ne i one stare vijekovima. Da stvar bude nevjerovatnija, drvena ljepotica se činila se kao da je juče izgrađena – jedino oštećenje koje smo detektovali bilo je ono od učestalih susreta s ribarskim mrežama”, ispričao je jedan od ronilaca.

“Osjećaj je bio nestvaran, kao da smo ušli u svojevrsnu vremensku kapsulu”.

Naučnici su vrlo brzo otkrili šta je doprinijelo očuvanosti trgovčkog broda. Dijelom je za nju zaslužno samo more: zbog niskog saliniteta, nedostatka svjetlosti i niskih temperatura, olupine u njemu vijekovima mogu zadržati gotovo nepromijenjeni oblik. U takvim vodama, organizmi koji se hrane drvetom – česti “krvnici” drvenih olupina, ne mogu preživjeti.

“Ovo je rijetko i dragocjeno otkriće. Premda su flute, zbog jeftine izrade, bile silno popularne od šesnaestog do osamnaestog vijeka, vrlo ih je malo preživjelo do današnjeg dana”, objašnjava voditelj istraživanja Niklas Eriksson, stručnjak za podvodnu arheologiju sa Univerziteta u Stockholmu. Naučnik dodaje kako će njegove kolege tijesno sarađivati s finskom vladom prilikom daljnjeg istraživanja broda koji je, ploveći svjetskim morima, dao obol postavljanju temelja rane globalizacije.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti