Remek-djelo ljudskog kreativnog genija: Solarna opservatorija stara 2.300 godina (VIDEO)

“To je jedina opservatorija drevnog svijeta za koju znamo da ima kompletan godišnji solarni kalendar”

Na sjeveru Perua, u pustinji, stručna i šira javnost godinama se divi jednoj jedinstvenoj građevini – najstarijoj svoje vrste na američkom kontinentu.

Drevna solarna opservatorija

Na lokalitetu Chankillo nalazi se trinaest tornjeva podignutih između 250. i 200. godine prije naše ere. Drevni tornjevi su služili kao kalendar koji je pratio kretanje Sunca, a bilježili ravnodnevice i pomračenja ali i prilično precizno, dane u godini.

Ova opservatorija na drevnom lokalitetu, koji je star 2.300 godina, sada je dobila UNESO-ov status svjetskog naslijeđa i proglašena je za “remek-djelo ljudskog kreativnog genija”.

Lokalitet Chankillo

Na lokalitetu Chankilla se nalazi i kompleks poznat kao Utvrđeni hram podignut na golom tlu riječne doline Kasma.

Ajvan Gezi, programski direktor Chankilla rekao je da je potpuno oduševljen priznanjem UN-ove agencije ali da nije iznenađen što se Chankillo našao na listi.

“To je jedina opservatorija drevnog svijeta za koju znamo da ima kompletan godišnji solarni kalendar”, rekao je Gezi, arheolog koji dvije decenije proučava i radi na lokalitetu.

“Tornjevi su postavljeni tako da se precizno poklapaju sa kretanjem sunca tokom godine sa dvije vrlo definisane tačke gledišta. Ne postoji ništa slično kako u Amerikama tako ni u svijetu”, dodao je on.

Gezi je dodao da su “drevne civilizacije Perua praktikovale najsofisticiraniju astronomiju tog doba”.

Svjetski spomenički fond više od 10 godina radi sa peruanskom vladom i drugim organizacijama na zaštiti lokaliteta.

“Njegova važnost je relativno malo poznata, niko se nije bavio očuvanjem i sređivanjem lokaliteta”, rekao je Benedikt de Montalur, predsjedavajući fonda.

Stavljanje na UNESCO listu znači mnogima koji su neumorno radili na očuvanju ovog izvanrednog svjetskog naslijeđa, dodao je on.

Arheolozi vjeruju da je lokalitet napušten početkom prvog vijeka i da je bio zaboravljen do 19. vijeka. Nikakvi ljudski ostaci nisu pronađeni na lokalitetu i malo se zna o njegovoj kulturi.

“Znamo da je sagrađen u vrijeme velikog konflikta i društvenih nemira”, rekao je Gezi koji veruje da je Chankillo društvo proizvod “balkanizacije” koja je usljedila poslije kolapsa još starije Chavin kulture.

Chankillo je treći peruanski lokalitet koji se našao na UNESCO listi u ovom vIJeku. Prije njega, status svjetskog naslijeđa su dobili sistem puteva drevnih Inka, Kapak Nan i najstariji grad na američkom kontinentu, Karal.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti