Putovao 23 godine i obišao 195 zemalja!

Prije 23 godine, Mike Spencer Bown napustio je Calgary i krenuo na pustolovinu koja je završena ovog mjeseca. U toku svog putovanja svijetom, proputovao je 195 zemalja.

Ovaj 44-godišnji Kanađanin najvjerovatnije je najveći svjetski putnik svih vremena. Obišao je zemlje od Afganistana do Zimbabvea. Bio je prvi turist koji je ušao u razoreni Mogadiš u Somaliji i rodni grad Saddama Husseina tokom napda američke vojske, živio sa Pigmejima u Kongu… Mikeova posljednja destinacija bila je Irska.

Bio je više puta uhapšen, posjetio je neka od najopasnijih mjesta na Zemlji, izbjegao ranjavanja u ratnim područjima, obolijevao od raznih bolesti… Svoj 23-godišnji put, koji je počeo 1990. godine, završio je sa istim ruksakom na leđima.

“Svaki dan bio je posebna avantura. Kada sam krenuo na put imao sam 21 godinu. Razmišljao sam, niko nikada nije obišao sve zemlje svijeta, zašto ne pokušati. I krenuo sam”, kaže Bown.

U proteklim godinama Mike je posjetio Indoneziju 20 puta, u Egiptu je bio dva puta, u Indiji šest, Kamerunu pet, Peruu dva puta. U Kini je boravio u tri navrata, Tajlandu više od 50 puta…

Integralni članak pročitajte na: http://www.klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti