Putnik iz prošlosti: Misteriozni slučaj Rudolpha Fentza

Priča počinje 1950. godine, kada se čovjek sa zulufima sličnim ovčijoj vuni i sa odjećom iz viktorijanskog doba pojavio na njujorškom Times Squareu. Svjedoci kažu da je izgledao preplašeno, a par minuta kasnije, udario ga je automobil i na licu mjesta je preminuo.

Zvaničnici u mrtvačnici su pretražili njegovo tijelo i otkrili sljedeće stvari u njegovim džepovima:

  • bakarni novčić vrijedan 5 centi sa imenom salona čije je ime bilo nepoznato čak i najstarijim stanovnicima
  • račun za staranje o konju i pranje kočije izdat od strane štale na Lexington aveniji koja nije zabilježena ni u jednom adresaru
  • oko 70 dolara u starim novčanicama
  • vizit karta sa imenom Rudolph Fentz i adresom na 5. aveniji
  • pismo poslato na tu adresu u junu 1876. iz Filadelfije

Nijedna od ovih stvari nije izgledala staro.

Kapetan Hubert V. Rihm iz Odjeljenja za nestale osobe, pokušao je na osnovu ovih informacija da identifikuje čovjeka. Saznao je da je adresa na 5. aveniji na neki način vezana za posao; trenutni vlasnik biznisa na ovoj adresi nije poznavao Rudolpha Fentza.

Fentzovo ime ne postoji u adresaru, njegovi otisci prsta nisu nigdje zabilježeni i niko nije prijavio da je nestao.

Rihm je nastavio sa istragom i konačno pronašao Rudolpha Fentza mlađeg u telefonskom imeniku iz 1939. godine. Razgovarao je sa stanarima zgrade na zabilježenoj adresi koji su se sjetili Fentza i opisali ga kao šezdesetogodišnjaka koji je radio u blizini. Nakon penzionisanja 1940., preselio se na nepoznatu lokaciju.

Kada je kontaktirao banku, Rihmu su rekli da je Fentz umro prije 5 godina, ali je njegova udovica još uvijek živa i stanuje na Floridi. Rihm ju je kontaktirao i saznao da je otac njenog muža nestao 1876. godine u 29. godini. Priča se da je izašao da prošeta i nikad se nije vratio.

Priča je objavljena više puta sedamdesetih i osamdesetih godina kao stvaran događaj, dok 2000. godine Chris Aubeck nije istražio opis događaja kako bi utvrdio vjerodostojnost.

Njegovo istraživanje je dovelo do zaključka da su ljudi i događaji u priči izmišljeni, iako nije uspio da pronađe originalan izvor priče.

Došlo se do informacije da je pravi autor bio renomirani pisac naučne fantastike Jack Finney (1911-1995), a epizoda o Fentzu je bila dio priče po imenu ‘Bojim se’, koja je prvobitno objavljena u Collier’s magazinu.

Fiktivni lik i izvor priče konačno su identifikovani, ali je problem u tome što ni jedna kopija priče nije pronađena, a Finney je umro prije nego što su ga mogli ispitati.

Međutim, novi zaplet počinje kada je 2007. godine istraživač u arhivi Berlinskih novosti pronašao novinsku priču iz aprila 1951. godine u kojoj je priča objavljena isto kao što se danas prepričava.

Ove arhivske novine su odštampane 5 mjeseci prije kratke priče koju je objavio pisac Jack Finney, što u potpunosti poništava istragu Chris Aubecka da je priča izmišljena.

Što je još čudnije, mnogi istraživači tvrde da su pronašli dokaz o postojanju pravog Rudolpha Fentza, kao i dokaz o njegovom nestanku 1876. godine.

Slučaj nikada nije riješen.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti