PRVI POGLED NA VANZEMALJSKI SVIJET: NASA je napokon podijelila nevjerovatne snimke slijetanja na Saturnov mjesec

Nove snimke koje je objavila NASA pokazuju kako tačno izgleda slijetanje na novi svijet.

titan1

Iako izgleda kao scena iz naučne fantastike, radi se o snimcima od prije 12 godina, piše Daily Mail.

Ovaj nevjerovatni video nastao je kada se NASA-ina sonda Hugyens spuštala na misteriozni svijet Titan, Saturnov najveći mjesec.

Prije nego što je NASA-ina svemirska letjelica Cassini snimila najdetaljnije snimke Saturna, spustila je svog kompanjona Huygensa na planetov najvećev mjesec – Titan, koji je poznat i kao egzotičan brat blizanac Zemlje.

Novu je snimku NASA objavila kako bi obilježila približavanje kraju misije Cassini, jer će se ova svemirska letjelica zaletjeti u Saturnovu atmosferu pri ćemu će biti uništena u septembru ove godine.

Huygens, projekt Evropske svemirske agencije, odvojio se od matičnog broda 2004. te se 20 dana spuštao prema Titanu.

titan2

Prvi snimci novog svijeta

Nove snimci pokazuju seriju slika snimljenih sitnom kamerom s Huygensa, koje su spojene u video, koji prikazuje ledena gorja s izdubljenim riječnim koritima.

“Prije 12 godina malena je sonda dotaknula vanzemaljski svijet u vanjskom Solarnom sistemu, što je do sada najudaljenije slijetanje sa Zemlje”, rekao je Jim Green, direktor za planetarne nauke u NASA-i.

Sa svojom gustom atmosferom koja sadrži organske spojeve, Titan podsjeća na verziju Zemlje od prije nekoliko milijardi godina, prije nego što je život počeo izbacivati kisik u atmosferu.

Tokom 20-dnevnog spuštanja na površinu Titana, Huygens je prikupljao uzorke Titanove guste, magličaste atmosfere dok se polako rotirao ispod svojih padobrana, analizirajući kompleksnu organsku kemiju i mjereći vjetrove.

titan3

Ima još puno toga za istraživati

“Spuštanje i slijetanje Huygensa bilo je veliki napredak u našem istraživanju Titana, kao i prvo slijetanje na mjesec nekog planeta iz vanjskog dijela Sunčevog sistema”, rekla je Linda Spilker, naučnica iz projekta Cassini.

“Cassini i Huyagens pokazali su nam da je Titan nevjerovatan svijet s krajolikom koji na više načina podsjeća na Zemljin”, rekao je Alex Hayes, naučnik sa univerziteta Cornell.

“Tokom spuštanja Huygens je napravio snimke koje su prikazale potpuno novu dimenziju i pokazale kako se ima još puno toga za otkriti. Huygens je pokazao zašto je važno nastaviti s istraživanjem Titana.”

Nakon gotovo 20 godina u svemiru misija Cassini se približava svome kraju jer svemirskoj letjelici ponestaje goriva.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti